Sprintkracht Cipollini obsessie voor Nelissen

SCHOTEN, 22 APRIL. Wilfried Nelissen krijgt langzamerhand slapeloze nachten van Mario Cipollini. Woensdag verwees de Italiaanse macho de Belgische sprinter uit de ploeg van Peter Post weer naar de tweede plaats. Anderhalve maand geleden in Parijs-Nice gebeurde dat ook twee keer. Ditmaal verloor de bijna 23-jarige Nelissen in de Grote Scheldeprijs, die hij vorig jaar op zijn naam bracht.

Cipollini, uit de succesvolle GB-MG-Ploeg, boekte in Schoten zijn achtste zege van dit seizoen. Johan Museeuw, winnaar van de Ronde van Vlaanderen, trok de sprint aan voor zijn Italiaanse collega-kopman.

Nelissen concentreerde zich op het wiel van zijn landgenoot en zette 250 meter voor de eindstreep aan. Te vroeg, want krachtpatser Cipollini perste alles uit zijn lichaam en greep de winst.

“De wedstrijd was twintig tot dertig meter te lang”, verzuchtte Nelissen, winnaar van de Omloop Het Volk. “Ik begon te vroeg te sprinten. Cipollini is de snelste van het moment. Maar hij zal toch niet altijd blijven winnen”, klaagde hij. “Het verschil is dat Cipollini ook kan beschikken over de sterkste ploeg.”

De 81ste editie van de Scheldeprijs had een saai verloop. Dimitri Zdanov uit de Histor-ploeg van Peter Post zorgde als enige voor opwinding. Hij reed negentig kilometer alleen op kop en verwierf een maximale voorsprong van ruim zes minuten. Bij het ingaan van de eerste van drie plaatselijke rondjes van twaalf kilometer in Schoten werd hij teruggepakt.