Schippersmaal

Restaurant De Gouden Reael, Zandhoek 14, Amsterdam. Dag. geopend 18-01u; ma t/m vr ook voor lunch: 12-14u. Inl 020-6233883.

Taverne De Gouden Reael, Zandhoek 10a, Amsterdam. Inl 020-6233883.

Op 21 maart is in Amsterdam het terrassenseizoen geopend, en meteen is gebleken dat Nederlanders een volk van buitenzitters zijn. Bij de eerste waterige voorjaarszon verschijnen dappere terrasgangers. Bemutst, en gehuld in dikke winterjassen nuttigen zij kleumend hun biertjes. De stad keert zich langzaam binnenstebuiten, en zodra het mooie weer een beetje is doorgezet, begint een belangrijk deel van het leven zich buitenshuis af te spelen. In Amsterdam zit wie een stoep heeft op zijn stoep, en cafés en restaurants proppen wat zij aan buitenzitmogelijkheid hebben - al is het twee bij drie meter - vol met tafels en stoelen.

Een van de leukste plaatsen om in Amsterdam buiten te eten is De Gouden Reael, gesitueerd op een van de westelijke eilanden van de stad. Het restaurant is prachtig gelegen aan een klein haventje. Eigenaar Her Jobse heeft een paar jaar geleden in het water, voor zijn deur een platte schuit gelegd. Via een loopplank stap je zo van de straat het water-terras op. Voor de bediening wel veel extra gedoe: ieder drankje betekent trappetje van het restaurant af, straat oversteken, een paar treden van de kade naar beneden, loopplank over, en weer terug. Maar het personeel lijkt er niet onder te lijden.

Het is niet helemaal duidelijk waaraan het restaurant De Gouden Reael zijn naam ontleent. Er was een vloot "De Reaal' die vertrok vanaf de eilanden; er was een Spaanse munt die "real' heet. En er is het boek van Jan Mens uit 1940, getiteld De gouden reaal; deel drie van de tetralogie Griet Manshande, over een vrouw die een koffiehuis dreef op het Realeneiland en daar een bekend personage was.

Her Jobse voert sinds enkele jaren een bijzonder menu-beleid. Iedere drie maanden staat de keuken van een bepaalde streek in Frankrijk centraal. Samen met chefkok Mieke Blommestein reist Jobse naar een bepaald gebied, op zoek naar bijzondere recepten. Daarbij ligt het accent op typische streekgerechten. Alleen toen het menu gebaseerd was op de Bourgogne - waar de beste varkens (ham uit de Morvan), de beste kippen ("poularde de Bresse'), en de beste koeien (het charollais-vee) van Frankrijk vandaan komen - werd een wat "hoogdravender' kaart gevoerd.

Tot 1 juli draait het in de Gouden Real om de Languedoc. Veel schelpdieren en veel vis. Zo is er als voorgerecht een klassieke "coquillage', een schaaldierenplateau, met gevulde mosselen, gegratineerde oesters en gemarineerde coquilles, een aardappel-preisoep met oesters, en als hoofdgerecht een zeeduivel in cajun-stijl, met gebakken tomaten en rode paprika.

Bijzondere aandacht verdient de wijnkelder. Met weliswaar niet altijd goedkope maar wel zeer originele wijnen. Jobse bezoekt tijdens zijn reizen veel wijnboeren om de wijnkaart steeds te kunnen aanpassen aan de regionale gerechten van een bepaalde periode. Vaak gaat het om kleine gebieden, met relatief onbekende wijnen, die in Nederland niet of moeilijk te krijgen zijn. Om dit gat te dichten is Jobse onlangs naast zijn restaurant een wijn(groot)handel begonnen, de Taverne De Gouden Reael. Vanaf 25 april kan daar geproefd en gekocht worden. En wie wil, koopt meteen na het eten een doosje van de zojuist gedronken wijn.