Romario en Vanenburg krijgen geen kans zichzelf te verkopen in San Siro

MILAAN, 22 APRIL. De ex-Ajacieden Aron Winter, John van 't Schip en Bryan Roy verdienden vorig seizoen een Italiaans contract met hun goede optredens tegen Genoa en Torino. Dat gegeven had in de schijnwerpers van het San Siro-stadion een stimulans moeten zijn voor Gerald Vanenburg en Romario, die zoals bekend weg mogen en weg willen bij PSV. Zij deelden gisteravond echter in de machteloosheid van de Nederlandse landskampioen. In het afscheidsduel in de Champions League werd de trots van Eindhoven weggetikt door het B-team van AC Milan (2-0).

Door de afwezigheid van de geblesseerde Wim Kieft had Gerald Vanenburg van trainer Hans Westerhof toevallig de opdracht gekregen om als aangever te fungeren van Romario. De Braziliaan kon nauwelijks wat uitrichten tegen het hechte verdedigingsblok van de Milanezen en had voortdurend drie man tegenover zich: Maldini, Costacurta en De Napoli. Zeker in de eerste helft werd hij nauwelijks aangespeeld. Zijn wanhopige schreeuw om de bal klonk zelfs boven het geluid uit van de 56.862 toeschouwers.

Aan het einde van de eerste helft liet Romario zich terugzakken naar het middenveld. Westerhof kon dat initiatief niet erg waarderen omdat daarmee de kans nog wat diepte in het spel te creëren helemaal tot nul werd gereduceerd. Vanenburg: “Maar als je niet eens over de middenlijn komt moet je toch wat doen. Achter ons zouden spelers doorschuiven. Dat is er niet uitgekomen. We stonden met z'n tweeën tegen vijf man te voetballen.”

Westerhof wees in dit verband met de beschuldigende vinger naar Gica Popescu, die in zijn ogen te veel achterin bleef hangen. De Roemeen, toch een van de vedetten bij PSV, viel sowieso door de mand op dit niveau. Pas in de tweede helft ging hij het middenveld wat meer ondersteunen. Tot dat moment had Vanenburg slechts af en toe een paar leuke schijnbewegingen laten zien. Verder was ook hij er niet aan te pas gekomen.

Vanenburg wilde achteraf niet ingaan op de suggestie dat deze wedstrijd voor hem toch een ideale kans was om zijn droom om ooit nog eens in Serie te spelen, te laten uitkomen. Na vorig seizoen toen hij aankondigde weg te gaan, doch uiteindelijk nergens onderdak kon vinden, is hij begrijpelijkerwijs voorzichtiger geworden in zijn uitlatingen. “Houd het er maar op dat het me niet slecht was uitgekomen als ik hier goed had gespeeld. Ik kan nog niet overzien wat er met mij in de toekomst gaat gebeuren. Voorlopig sta ik nog bij PSV onder contract.”

Vanenburg kon niet ontkennen dat PSV geen schijn van kans heeft gehad tegen de tweede keus van Milan. Hoewel hij niet van een B-team wilde spreken. “De ploeg van vanavond is van hetzelfde niveau als het eerste elftal. Superklasse. Dit team vond ik zelfs beter dan het Milan dat we in Eindhoven hebben ontmoet. Ik denk dat als het eerste tegen het tweede elftal van Milan zou spelen er hoogstens een goal verschil zal zijn. Milan liet ons in de tweede helft wat meer voetballen. Maar in feite hebben we een avondje voetballes gehad.”

De situatie waarin PSV momenteel op internationaal gebied verkeert doet Vanenburg denken aan zijn Ajax-periode, toen de Amsterdammers met veel jong talent (Koeman, Rijkaard, Kieft, Olsen) drie keer landskampioen werden maar in de Europa Cup geen vuist konden maken. “PSV vertoeft weer op hetzelfde niveau als zeven, acht jaar terug. We hebben klassespelers genoeg maar we komen toch te kort. Ik hoop dat de nieuwe aankopen de tekortkomingen zullen aanvullen.”

Trainer Hans Westerhof is daarvan overtuigd. “Met de nieuwelingen Ingesson en Meijer in de ploeg waren we hier meer overeind gebleven, dat weet ik zeker. We zijn afgetroefd op snelheid en fysieke kracht. Dit zijn juist onze gebreken op internationaal niveau. Dat de spitsen in een hoog tempo steeds diep gaan, zoals Milan liet zien, kom je in onze competitie helemaal niet tegen. En dan maakt het niet uit of Savicevic of Papin er staat. Of Boban of Albertini, het zijn allemaal internationals. En ze zorgen voor een goede koppeling van kracht en techniek.”

PSV kwam in San Siro al snel op achterstand. In de zesde minuut kopte de geheel vrijgelaten Marco Simone een voorzet van Gambaro feilloos in.Een kwartiertje later was doelman De Ron opnieuw machteloos bij een actie van de sierlijke spits. Ditmaal door middel van een fenomenaal stiftballetje dat met effect in het net verdween. De Kroaat Boban verzorgde het voorbereidende werk. Ondanks de show van Simone scandeerden de supporters luidkeels de naam van Marco van Basten. En ook klonk het Rudi, Rudi. Halverwege de eerste helft werd de gave opvoering van Simone wreed verstoord door een onbesuisde actie van Popescu. Diens mislukte tackle blesseerde de spits zodanig dat hij naar de kant moest. Vervanger Daniele Massaro bleek aanzienlijk minder balvast en geraffineerd, zodat de angel uit de aanval van Milan was verdwenen. In de tweede helft trachtte PSV de eer te redden. Maar Milan kreeg de meeste kansen om de voorsprong uit te bouwen. De wel sterk solerende Savicevic faalde echter drie keer voor De Ron.