Philips start bouw televisies in Rusland

EINDHOVEN, 22 APRIL. Philips gaat kleurentelevisies en beeldbuizen bouwen in Jekaterinenberg. De Eindhovense elektronicafabrikant werkt bij dit project samen met de Russische ministeries van kernenergie en economische zaken en het gemeentebestuur van Jekaterinenburg, het voormalige Sverdlovsk.

Een intentieverklaring voor het project is gisteren goedgekeurd door de Russische regering. Een woordvoerder van Philips bevestigde dit vanmorgen.

Het is de bedoeling dat in Jekaterinenberg op termijn jaarlijks twee miljoen beeldbuizen en 150.000 kleurentelevisies van de band rollen. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse concern gaat het om een voor Philips-begrippen grote fabriek. Hoeveel beeldbuizen en kleurentelevisies de elektronicafabrikant momenteel wereldwijd produceert, is onduidelijk.

Volgens de woordvoerder was er, naast Philips, nog een aantal andere elektronicaproducenten voor de opdracht in de race. De produktie van de Russische kleurentelevisies zal worden ondergebracht in de Ural Electromechenical Plant (UEP), een in 1941 opgerichte fabriek waar jarenlang produkten werden gemaakt voor de defensie-industrie. Als gevolg van de internationale ontwapeningspogramma's schakelt UEL, waar zo'n tienduizend mensen werkzaam zijn, momenteel over op de produktie van consumentenelektronica, variërend van eenvoudige koffiezetapparaten tot precisie-instrumenten.

Zo worden er met behulp van Philips bij UEP sinds anderhalf jaar videorecorders geproduceerd. Ook assisteert het Nederlandse elektronicaconcern bij de produktie van compact disc-spelers, die binnenkort van start gaat.

Philips maakte een jaar geleden al bekend dat het zijn activiteiten in Oost-Europa fors wilde uitbreiden. Om snel een belangrijkere positie te verwerven op de markten van het voormalige Oostblok stelde de concerntop destijds een speciale werkgroep in. De komende jaren zou Philips, zo was het plan, voor dit doel enkele honderden miljoenen investeren.