Onbenoembaar probleem maakt Ajax kansloos

AMSTERDAM, 22 APRIL. Ajax kan zich volledig concentreren op de bekerfinale tegen Heerenveen. De Amsterdammers speelden gisteravond 1-1 tegen Volendam en staan vier punten achter op PSV terwijl er nog slechts zes wedstrijden te spelen zijn in de competitie. Het zou “een mirakel” zijn als Ajax nog bij PSV in de buurt komt, moest de zwaar teleurgestelde coach Louis van Gaal toegeven. Ajax kan zich troosten met de KNVB-beker. Het is al weer zes jaar geleden dat die prijs voor het laatst gewonnen werd.

Ajax speelde 25 minuten goed. Stefan Petterson onderschepte een terugspeelbal en scoorde. Maar daarna verviel de ploeg in apathie. De bal ging wel rond, van links naar rechts, van de middenlijn tot halverwege de helft waarop Volendam verdedigde. Maar slechts zelden slaagde Ajax er in met combinaties of individuele acties het doel van de tegenstander te benaderen. In de tweede helft waren de beste kansen voor Volendam. Fabian de Freitas counterde tweemaal gevaarlijk. Met grote passen snelde hij Frank de Boer en Danny Blind voorbij, maar hij stuitte op doelman Edwin van der Sar. Volendam-tranier Fritz Korbach: “Wij kregen kansen in de grote ruimte, terwijl Ajax ze in de kleine ruimte niet kreeg.”

Marciano Vink, na twee jaar afwezigheid weer terug in de selectie voor het Nederlands elftal, was de enige Ajacied die sleurde en met verrassende hakballen kwam. Maar hij was ook degene die Hans Bond toestond een voorzet af te leveren waaruit Steve Wasiman de gelijkmaker kon binnentikken. Dus keek ook Vink zuur: “We moesten weer tegen een verdediging van elf man spelen”, bromde hij. “Het leek wel alsof onze benen op waren. Ik maakte wel acties, maar alleen het begin ging goed, het vervolg kwam er niet uit. Hoe lang hebben we niet gespeeld? Drie weken?” Twaalf dagen geleden had Ajax zijn laatste competitiewedstrijd in Maastricht tegen MVV gespeeld. De ontmoeting tegen Feyenoord van afgelopen zondag werd verschoven omdat het kermis was op het Stadionplein.

“We zijn terecht uitgefloten door het publiek”, zei Van Gaal na afloop. “Wat we in de tweede helft lieten zien was Ajax onwaardig. Er zaten 20.000 man op de tribune, terwijl er voetbal op televisie was. Dan moet je iets bieden, zeker als je nog voor het kampioenschap gaat. Ik miste de wil om te winnen. Als het met voetballen niet gaat, moet het met wilskracht.”

Van Gaal was vooral teleurgesteld in de “dragende figuren” van zijn elftal. De spelers met ervaring - Bergkamp, Blind, Silooy en Frank de Boer - lieten het afweten. Bergkamp werkte wel, maar was ongelukkig in zijn acties en zocht na ieder duel naar een verklaring van de scheidsrechter. Van Gaal: “Ze zeggen en schrijven dat hij niet meer voor Ajax zou willen spelen. Je ziet dat hij er voor vecht. Maar hij heeft wel een mindere periode.”

De coach moest zoeken naar woorden voor een verklaring van het puntverlies en kwam er niet uit omdat het probleem voor hem onbenoembaar was. “Voetbaltechnich en tactisch lukt het allemaal wel. Daar kunnen we ook aan werken. Maar het is psychologisch en dat is niet zo makkelijk op te lossen. Daar kan ik ook niets hardop over zeggen, want het is niet hard te maken. Daar is geen vinger achter te krijgen. Daarbij komt dat we op cruciale momenten belangrijke spelers hebben gemist. Wim Jonk speelt negen wedstrijden niet, Bergkamp speelde acht wedstrijden niet. En Dan Petersen raakte geblesseerd, waardoor ik Edgar Davids op moest offeren als linkerspits.”

Van Gaal blijft na de succesvol afgeronde onderhandelingen met John van den Brom actief op zoek naar versterking, maar noemt geen namen, geen data. Het afgelopen weekeinde zag hij Manchester United-Chelsea: 3-0 met een doelpunt van enfant terrible Eric Cantona. “Dat was op uitnodiging van een van de sponsors. Ik heb daar ook geen goed voetbal gezien, maar wel inzet, vechtlust, sfeer en entourage.”