Nederlandse drugskoerier wacht strop

DEN HAAG, 22 APRIL. Tegen de 57-jarige J. van Damme uit Hengelo, die in Singapore terecht staat wegens smokkel van herone wordt volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken waarschijnlijk morgen vonnis gewezen. Gezien het bewijsmateriaal bestaat aanzienlijke kans dat hij wordt opgehangen.

Wanneer het proces begint tegen de 59-jarige mevrouw M. Krol (ook in Singapore), die terecht staat voor hetzelfde delict hangt af van het vonnis van Van Damme. Ook zij dreigt ter dood te worden veroordeeld. De twee zouden de eerste Europeanen zijn die in Singapore de doodstraf krijgen.

Een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade woont het proces dat sinds 5 april loopt permanent bij. Het departement zal wellicht morgen na het vonnis duidelijk maken hoe het de voltrekking van het vonnis zal proberen te voorkomen. Vast staat dat Van Damme op 27 september 1991 in Singapore op het vliegveld werd aangehouden met een koffer die 4,3 kilo herone bevatte. Van Damme heeft tegenover de politie toegegeven drugs te hebben gesmokkeld. Later zei hij onder druk te hebben bekend, omdat de politie hem vrijlating had toegezegd. Van Damme woont sinds tien jaar in Nigeria en zegt de koffer te hebben vervoerd in opdracht van een Nigeriaan, die eerder deze week werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.