Kwartaalwinsten banken VS stijgen

Citicorp, moedermaatschappij van de grootste (gelijknamige) Amerikaanse bank, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 670 miljoen dollar winst behaald.

Een jaar eerder was dat 183 miljoen. Een bedrag van 300 miljoen dollar werd bij de winst gevoegd als gevolg van nieuw voorgeschreven boekhoudmethoden.

Bij het bankconcern Banc One viel de winst ook fors hoger uit. De kwartaalwinst steeg van 171 miljoen tot 272 miljoen dollar. Nieuwe boekhoudkundige voorschriften leverden een eenmalige bate op van 17,8 miljoen dollar. In de stroppenpot ging 103 miljoen dollar, tegen bijna 223 miljoen dollar in de eerste drie maanden van 1992. Deze week werd FirsTier Financial overgenomen - een bank in Nebraska met 43 kantoren en een balanstotaal van 3 miljard dollar. Banc One omvat nu 65 banken met totaal 1320 kantoren in twaalf Amerikaanse staten.

Chase Manhattan behaalde in het eerste kwartaal 153 miljoen dollar winst tegen 141 miljoen een jaar eerder. Hierin zit 500 miljoen dollar aan bijzondere baten en een voorziening van 360 miljoen dollar voor verliezen op leningen. Een jaar geleden werd 300 miljoen dollar aan de reserve voor kredietrisico's toegevoegd. De bank wil het geplaatste kapitaal verhogen door uitgifte van 750 miljoen dollar aan nieuwe aandelen.

De kwartaalwinst van Chemical Banking Corporation steeg van 260 miljoen dollar vorig jaar naar 374 miljoen dit jaar. De winst werd voor 35 miljoen dollar opgefleurd door aanpassing van de boekhouding. Een bedrag van 312 miljoen dollar ging in de stroppenpot tegen 315 miljoen vorig jaar.