Jagen op een nepkonijn

Demonstraties op 24 en 25 april en 5 en 6 juni, doorlopend van 10u30-16u. Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Inl 085-576111.

"Het gaat er niet om dat ik de vogel vertrouw. Want dat doe ik wel, blindelings. Het gaat erom dat de vogel mij vertrouwt.' De Belg Walter Felix is valkenier. Dat is geen hobby, zegt hij. En ook geen vak. Het is een levenshouding.

Felix fokt en traint roofvogels: valken, arenden, uilen, buizerds en gieren. Niet om ze te leren jagen, dat doen ze van nature. "En vliegen ook', zegt hij lachend. Het gaat erom dat de beesten zich zo op hun gemak voelen dat ze in de nabijheid van mensen hun kunsten vertonen. Komend weekeinde demonstreert Felix met enkele door hem getrainde dieren in het Openluchtmuseum in Arnhem hoe mens en dier op elkaar zijn ingespeeld.

Jagen, daar ging het vroeger om in de valkerij. De Chinezen maakten al eeuwen geleden gebruik van roofvogels om kleinwild te vangen. In de Middeleeuwen beoefenden onze Europese voorvaderen de valkerij op grote schaal: de gewone man uit pure noodzaak, de adel als liefhebberij. Het hof jaagde met arenden en valken, de clerus met haviken.

Hoewel er tegenwoordig geen praktische redenen meer zijn voor de valkerij, zijn er Nederland en België nog ongeveer 300 mensen die zich er mee bezig houden. Voor de meesten van hen is het een hobby. Voor Felix is het een roeping.

Enige tijd geleden gaf hij zijn baan als assistent-arts eraan. Nu richt hij zich met vier andere Belgische valkeniers full-time op het fokken en trainen van - inmiddels vijftig - vogels. Met demonstraties en voorlichtingsbijeenkomsten op scholen voorzien de valkeniers in hun bestaan. Hun doel is roofvogels weer een volwaardige plaats te geven in de Europese natuur. Er is verbetering, na het desastreuze dieptepunt van de jaren zestig, toen landbouwgif en jagers de roofvogelstand tot een absoluut minimum hadden gereduceerd. De roofvogels komen terug. En dat is belangrijk, want de roofvogelstand zegt iets over de toestand van de natuur. In een gezonde biotoop hebben roofvogels hun eigen plaats. Ze zorgen voor evenwicht en houden het jachtgebied gezond door zieke en zwakke beesten op te ruimen.

In Arnhem moet men het dit weekeinde met een nepkonijn doen. Het jachtseizoen is nog niet geopend.