Frans Haks geschorst wegens vervolging om steunfraude

GRONINGEN, 22 APRIL. Directeur drs. F. Haks (54) van het Groninger Museum is dinsdag geschorst door het college van B en W van Groningen. Haks wordt door het Openbaar Ministerie in Groningen vervolgd wegens opzetheling. Volgens de Groningse persofficier mr. H. Beune profiteerde hij mee van een RWW-uitkering die zijn 61-jarige levenspartner van april 1987 tot januari 1992 kreeg. Haks' partner wordt vervolgd wegens valsheid in geschrifte omdat hij niet opgaf dat hij een economische eenheid vormde met Haks.

“Wanneer je weet dat je partner ten onrechte een uitkering geniet, profiteer je mee van gelden die door een misdrijf, in dit geval valsheid in geschrifte, zijn verkregen”, aldus Beune. Het Openbaar Ministerie besloot volgens Beune tot vervolging over te gaan, nadat uit het opsporingsonderzoek van de sociale recherche bleek dat er voldoende bewijzen waren voor fraude. Haks is krachtens het ambtenarenreglement geschorst tot de zaak voor de rechter is geweest. Volgens wethouder K. Swaak van cultuur valt de schorsing op een "vervelend' moment. In het Verbindingskanaal tegenover het centraal station wordt nu druk gebouwd aan de nieuwbouw van het Groninger Museum. Swaak zegt dat in overleg met het museumbestuur extra ondersteuning wordt gezocht voor vervulling van de museale taken. Eerder werd in verband met een reorganisatie bij het museum een interim manager aangesteld.

De wethouder geeft toe dat Haks' positie beschadigd is, ook al zou hij door de rechter worden vrijgesproken. “Toch moeten we dan kijken hoe we met hem de belangen van het museum kunnen behartigen”, aldus Swaak vanmiddag voor Radio Noord. Haks verblijft momenteel in het buitenland en was niet bereikbaar voor commentaar. Het nieuwe museum (kosten 47 miljoen) wordt eind volgend jaar geopend.