Foto: GOTENBURG, 22 APRIL. De Zweedse topman van ...

Foto: GOTENBURG, 22 APRIL. De Zweedse topman van Volvo P. Gyllenhammer staat bloot aan hevige kritiek op zijn inkomen. Gyllenhammer verdient een basissalaris van bijna tien miljoen kroon, 2,5 miljoen gulden. “Een juiste beloning,” noemt hij dat bedrag. “Gezien het werk dat ik voor Volvo heb gedaan.”

De Volvo-topman was onder vuur komen te liggen vanwege zijn riante inkomen in een periode dat het Zweden economisch niet voor de wind gaat. In de Zweedse pers was een bedrag genoemd van dertien miljoen kroon, 3,25 miljoen gulden. Volgens Gyllenhammer is dat bedrag inclusief de beloning voor andere funkties en bonussen.

Het lijkt er op dat Gyllenhammer bang is dat zijn aanzien onrecht zou worden gedaan, als zijn salaris verlaagd zou worden. Hij wil alleen denken aan salarisverlaging als veel andere funktionarissen als eersten genoegen nemen met minder verdiensten.

Gyllenhammer heeft wel bezwaren tegen gouden handdrukken die vertrekkende funktionarissen meekrijgen. Vorig jaar ontving C. Zettenberg, na twee jaar bij Volvo te hebben gewerkt, een gouden handdruk van zeventien miljoen kroon, 4,25 miljoen gulden. Hij was aangetrokken om Gyllenhammers werkdruk te verlichten.(Reuter)