EG wil alleen "veilig' vlees importeren uit O. Europa

STRAATSBURG, 22 APRIL. De Europese Commissie wil het importverbod voor vee en vlees uit Oost-Europa opheffen voor die landen die garanties kunnen overleggen dat hun uitvoer “veilig” is.

EG-commissaris Streichen (landbouw) heeft dat gisteren in Straatsburg gezegd. Begin deze maand sloot de EG de grenzen voor levend vee, melk, vlees en vleesprodukten vanwege het voorkomen van mond- en klauwzeer bij dieren afkomstig uit Oost-Europa en Italië. Bovendien werden dieren aangetroffen met entstoffen en bleek in een aantal gevallen te zijn geknoeid met doorvoerpapieren.

Het sluiten van de grenzen gebeurde op advies van het zogeheten permanent comité van veterinaire deskundigen. Dat comité moet ook beoordelen of het uit gezondsheidsoogpunt mogelijk is om invoer van buiten de EG weer toe te staan.

Streichen zei dat de Commissie de komende week kontakten zal hebben met de verschillende Oosteuropese landen om te bekijken in hoeverre ze aan de door de EG gestelde voorwaarden kunnen voldoen. Die betreffen onder andere het nemen van bloedproeven van dieren die bestemd zijn voor de slacht, het van te voren aanmelden van transporten en het afgeven van verklaringen dat het betreffende vlees niet besmet is.

Streichen benadrukte gisteren dat het sluiten van de grenzen geen politieke stap is geweest van de Gemeenschap, maar uitsluitend werd ingegeven doorveterinaire overwegingen. Op het moment dat blijkt dat invoer uit een bepaald land veilig is, wordt het invoerverbod voor dat land opgeheven.