EG vergroot de staalimport uit Tsjechië en Slowakije

STRAATSBURG, 22 APRIL. EG-commissaris voor industriebeleid Bangemann en zijn collega voor buitenlandse economische betrekkingen Brittan zijn het gisteren eens geworden over de invoer in de EG van staal uit Tsjechië en Slowakije. Tot en met 1995 zal de toegestane invoer uit beide landen jaarlijks stijgen.

Commmisaris Brittan heeft dat gisteren in Straatsburg gezegd. De staalindustrie in de EG, die momenteel in een diepe crisis verkeert, klaagt steen en been over de import van staal uit Oost- en Midden-Europa. De klacht betreft vooral de lage prijzen.

Bangemann, die als industrie-commissaris vooral oog heeft voor de belangen van het Europese bedrijfsleven, is voorstander van een minder snelle stijging van de invoercontigenten dan Brittan. Tussen 1991 en 1992 nam de uitvoer van staal uit (toen nog) Tsjechoslowakije naar de EG fors toe: met 500.000 ton tot 1,42 miljoen ton. De invoer van warm gewalste rollen mag (gerekend vanaf '91) tot 1995 met 100 procent toenemen. Voor enkele andere produkten (buizen, draadstaal en op maat gesneden warm gewalste platen) is de toegestane groei 60 procent.

In februari van dit jaar werden de EG-ministers van industrie het eens over een sociaal plan om de gevolgen van bedrijfssluitingen in de staalindustrie op te vangen. Onderdeel van het plan is dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EG, met de verschillende Oost- en Midden-Europese landen moet gaan onderhandelen over het op 'vrijwillige' basis beperken van hun staaluitvoer naar de gemeenschap.

Dat gaat nu ook gebeuren met Tsjechië en Slowakije. Het compromis dat nu binnen de Europese Commissie is bereikt, zal worden voorgelegd aan de industrieministers uit de twaalf lidstaten. Als die er mee instemmen gaat de Commissie vervolgens om de tafel zitten met Tsjechië en Slowakije.