Effectenbeurs in de ban van Duitse rentetarieven

AMSTERDAM, 22 APRIL. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs kwamen vanmorgen nauwelijks in beweging. Beleggers waren in afwachting van de uitkomst van de vergadering van de Bundesbank.

AMSTERDAM Op de weinig inspirerende beurs bestond vooral belangstelling voor Fokker en Hoogovens. De aandelenmarkt zag opnieuw geen reden om de weg omhoog te hervatten. Na de vriendelijke stemming van de voorgaande week maakt de beurs sinds dinsdag pas op de plaats.

De EOE-aandelenindex, die gisteren sloot op 323,39 punten, was omstreeks het middaguur 0,45 punt hoger. De stemmingsindex was eentiende punt hoger op 110,80. Een handelaar noemde de beurs “ongenspireerd, ongeanimeerd”.

De dollar was donderdagochtend een halve cent lager, Tokio en Wall Street waren tevoren al op een lager niveau geëindigd. Veel soelaas van de Bundesbank verwachtte de handel evenmin. Ondanks de aangekondigde persconferentie van de Duitse centrale bank in Frankfurt gistermiddag voorzag de markt geen renteverlaging. De obligatiemarkt was iets lager in afwachting van de persconferentie van de Bundesbank.

Opvallend was de hogere koers van Hoogovens. De staalproducent kondigde woensdag een prijsverhoging voor staal aan. Fokker boekte eveneens koerswinst als gevolg van de aanhoudende vraag vanuit Duitsland en geruchten in de markt dat meerderheidsaandeelhouder Dasa zijn belang nog wel wil uitbreiden.

Ook KLM viel in het oog. De koers van het aandeel steeg met zestig cent tot 29,70 gulden in reactie op de bekendmaking van de minder slechte kwartaalcijfers bij KLM's minderheidsdeelneming (twintig procent) Nortwest Airlines. De overige internationals deden het in de ochtend slechter. Unilever moest negentig cent toegeven op 208,60 gulden, Koninklijke Olie veertig cent op 161,60 gulden en Akzo een dubbeltje op 155,80 gulden. Alleen Philips kon er nog een dubbeltje bijkrijgen op 25,30 gulden.

De uitgevers deden het vanmorgen minder. Zelfs VNU, dat de voorgaande dagen gunstig werd beloond voor zijn transactie met De Boer Boekhoven Bosch, moest zeventig cent prijsgeven op 118,50 gulden. Elsevier noteerde zelfs 1,40 lager op 132,20 gulden en Wolters Kluwer gaf twee dubbeltjes af op 92,50 gulden.

Opmerkelijk was ook de koersstijging van twee kwartjes bij Nedlloyd tot 30,80. Gisteren maakte de vervoerder nog een verlies van 58 miljoen gulden bekend. Stork was twee kwartjes lager op 34,20 gulden.

De Amerikaanse dollar begon de handel op de Europese wisselmarkten vanmorgen lager. Wist de koers zich woensdag met een cent te herstellen, donderdag was een deel van die winst weer verdwenen. In Amsterdam werd om 12.00 uur een koers opgegeven van 1,7982 gulden na een slotkoers van 1,8030 gulden op de voorgaande dag.

NEW YORKDe effectenbeurs van New York heeft woensdag, evenals op de twee voorgaande dagen, verlies geleden. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen daalde met 4,08 punten tot 3439,41 punten bij een omzet van 286 miljoen aandelen. Dinsdag werden er 319 miljoen aandelen verhandeld.

De handel begon negatief, hetgeen werd betiteld als een voortzetting van de gang van zaken op dinsdag, toen er ruim 23 punten van de beursindex afgingen. Gaande de handel wist de index een maximaal verlies van zestien punten te verkleinen omdat het op de obligatiemarkt niet zo slecht ging. De winstcijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven die woensdag werden bekendgemaakt, werden over het algemeen niet als teleurstellend ervaren.

Een fonds als AMR, moedermaatschapij van American Airlines, sprong er in positieve zin uit en trok de andere luchtvaartfondsen mee. Weliswaar leed AMR een kwartaalverlies, maar dat verlies was veel kleiner dan was verwacht. Voor Josten, producent van schoolbehoeften en een van de dertig fondsen in de Dow Jones-index, was een koersdaling van ongeveer dertig procent weggelegd na slechte financiële resultaten. Josten was het op een na drukst verhandelde fonds.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen voor de vijfde achtereenvolgende dag lager. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 fondsen zakte met 181,70 punten tot 19.591,31 punten bij een omzet van ongeveer 380 miljoen aandelen. De daling van de aandelenkoersen houdt verband met de aanhoudende stijging van de koers van de yen ten opzichte van de dollar.

Op de wisselmarkt van Tokio sloot de dollar op 110,20 yen. Dat is 0,15 yen lager dan gisteren en betekent een dieptepunt. Eerder van de week was de koers tijdens de handel al wel onder de 110 yen gezakt, maar door interventies van de Japanse centrale bank sloot de dollar steeds daarboven. In de Europese valutahandel daalde dollar vanmorgen verder tot onder 110 yen.