Debat over vorm nieuw Italiaans kabinet

ROME, 22 APRIL. Nadat premier Giuliano Amato gisteren heeft gezegd dat na de referenda een “authentieke verandering van regime” nodig is, is het parlement vanmorgen begonnen aan een debat over welke vorm een nieuw kabinet moet krijgen.

Rond het middaguur hadden twee belangrijke partijen, de christen-democraten en de ex-communisten, nog niet gesproken. Umberto Bossi, leider van de protestpartij Lega Nord, zei gisteren dat hij als nieuwe premier Mario Segni wil, de gangmaker achter het referendum voor politieke vernieuwing. Segni als premier is de beste garantie dat er zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen komen, aldus Bossi.

Amato heeft formeel nog niet zijn ontslag aangeboden om een politiek vacuüm te voorkomen. Met de massale kiezerssteun voor de referenda is “een definitieve en niet meer terug te draaien nieuwe fase” begonnen, zei hij gistermiddag.

Het openbaar ministerie van de Siciliaanse stad Catania heeft het parlement gisteren toestemming gevraagd voor een verder onderzoek naar beschuldigingen van een ex-mafioso dat minister van defensie Salvo Andò met hulp van de mafia stemmen heeft gekocht.

Oud-premier Giulio Andreotti zei gistermiddag voor de Senaatscommissie die een besluit moet nemen over zijn parlementaire onschendbaarheid, dat de nieuwste beschuldigingen, over een kus voor de voortvluchtige mafialeider Totò Riina als teken van respect, “buitengewoon ernstige laster” zijn. Op de vraag waarom hij dan niet instemt met een volledig onderzoek, als hij toch onschuldig is, heeft Andreotti geantwoord dat hij geen vertrouwen heeft in het openbaar ministerie in Palermo.