DE KEUKEN MET DE BIJBEL

Een reislustige lezer gaf mij een intrigerend recept dat ooit door Amerikaanse kolonisten gebruikt werd om elkaars bijbelkennis te toetsen en dat door hem onlangs uit de Bangkok Post werd geknipt. Maarten 't Hart of Jan Wolkers zouden met zo'n recept zo de keuken in kunnen. Voor minder bijbelvaste lezers geef ik aan het eind van dit stukje pas de oplossing van dit receptenraadsel.

Om het gerecht te maken, gebruikte men ingrediënten uit:

1. Koningen 4 : 22

2. Leviticus 2 : 13

3. Amos 4 : 5

4. Kronieken 9 : 9

5. Richteren 5 : 25

6. Samuel 14 : 29

7. Jeremia 17 : 11

8. Richteren 4 : 19

9. Nahum 3 : 12

10. Numeri 17 : 8

11. Samuel 30 : 12

Koningen (1), Leviticus, Amos en Kronieken worden door elkaar gemengd. Eerst wordt de zachte Richteren (5) toegevoegd en dan Samuel. Dan één voor één Jeremia. Vervolgens Richteren (8) en in kleine stukjes gesneden Nahum. Tenslotte worden Numeri en Samuel (11) er bij gedaan en wordt alles goed door elkaar gemengd.

De oplossing:

Het betreft hier een recept voor een vruchtencake met 1: bloem, 2: zout, 3: gist/bakpoeder, 4: kaneel, kruidnagel (koekkruiden), 5: boter, 6: honing, 7: eieren, 8: melk, 9: vijgen, 10: amandelen en 11: rozijnen.

Vruchtencake

400 gram bloem

300 gram boter

300 gram suiker (of honing)

6 eieren

2 theelepels bakpoeder

2 eetlepels koekkruiden

200 gram vruchten, stukjes vijg, rozijnen e.d.

2 eetlepels gemalen amandelen

1 glas rum

Week de vruchten in de rum. Roer de zachte boter en de suiker door elkaar en voeg één voor één, goed kloppend, de eieren toe. Voeg eerst bloem en bakpoeder toe en dan de koekkruiden, de vruchten en amandelen. Mocht het deeg aan de stijve kant zijn, roer er dan een beetje melk door. Giet het deeg in een met boter ingesmeerde en met bloem bestoven vorm.

Bak de vruchtencake in ongeveer anderhalf uur gaar. Zet de cake eerst in een oven van 200 graden celsius en verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 160 graden celsius.