Clinton lijdt eerste nederlaag in Senaat

WASHINGTON, 22 APRIL. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren zijn eerste politieke nederlaag geleden in de Senaat. Zijn Democratische partij gaf daar de pogingen op om de barrière te doorbreken die Republikeinse senatoren opwierpen tegen Clintons stimuleringsplan voor de Amerikaanse economie.

De Democraten slaagden er voor de vierde achtereenvolgende maal niet in om de een week oude, "filibuster' van de Republikeinen te doorbreken. Een dergelijke obstructietechniek heeft tot gevolg dat een voorstel slechts met grote vertraging in behandeling kan worden genomen.

De Democratische fractie nam genoegen met een voorstel om 4 miljard dollar te besteden aan werkloosheidsuitkeringen. Het oorspronkelijke plan van Clinton omvatte een bedrag van 16,3 miljard dollar aan nieuwe overheidsuitgaven, waarvan 12,2 miljard dollar voor herstel van de bossen in de Verenigde Staten, inentingen van kinderen en het scheppen van vakantiebanen voor studenten. Een bedrag van 3 miljard dollar was uitgetrokken voor de uitbreiding van de snelwegen.

De leider van de Democratische fractie in de Senaat, George Mitchell, noemde het niet doorgaan van het stimuleringspakket “een nederlaag voor het Amerikaanse volk, maar hopelijk een tijdelijke nederlaag”. De republikeinse partij is van mening dat Clintons maatregelen niet helpen om de economie te stimuleren, maar slechts leiden tot een hoger begrotingstekort.

Een woordvoerder van president Clinton zei dat de strijd om het stimuleringspakket door de Amerikaanse Senaat aanvaard te krijgen niet wordt opgegeven. “De president gelooft in de fundamentele noodzaak van de maatregelen. Het economische herstel vindt plaats zonder dat de werkgelegenheid aantrekt.”

De laatste poging om de filibuster te doorbreken eindigde met 56 stemmen voor en 43 stemmen tegen, terwijl er 60 voorstemmers nodig zijn.