Attali wil verdubbeling investeringen

LONDEN, 22 APRIL. De leningen en investeringen van de EBRD, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, zullen dit jaar twee maal zo hoog uitvallen als vorig jaar. Deze verwachting uit president Jacques Attali in het vanmorgen gepresenteerde jaarverslag.

De bank keurde vorig jaar projecten goed ter waarde van 2,6 miljard gulden, maar hiervan werd tot nu toe slechts 276 miljoen gulden uitgegeven.

Attali ging vanmorgen voor het eerst in het openbaar in op de onthullingen, vorige week in de Financial Times, dat de bank sinds haar oprichting in april 1991 tweemaal zoveel heeft uitgegeven aan interne zaken dan aan projecten in Oost-Europa. “De Oost-Europa Bank moet nog veel leren, maar zij doet haar best.” Hij deed zijn uitspraak tijdens de presentatie van het jaarrapport.

De bankpresident weerlegde de kritiek met de opmerking dat alle uitgaven, onder meer voor de luxueuze inrichting van het nieuwe hoofdkantoor in Londen en privévliegtuigen voor Attali, waren goed gekeurd en dat het budget niet is overschreden. Hij erkende wel dat “bepaalde dingen moeten veranderen”. Volgens Attali is inmiddels begonnen met een strakker uitgavenpatroon en verbetering van het management en is een diepgaand onderzoek gaande naar het kostenbeleid van de bank.

Volgens het jaarverslag heeft de bank vorig jaar, na voorzieningen, 6,1 miljoen ecu verlies geleden. De operationele winst bedroeg 3,9 miljoen ecu. De bank keurde vorig jaar 54 projecten goed met een totale waarde van 1,2 miljard ecu (2,6 miljard gulden). Vorig jaar was het eerste volledige boekjaar voor de Oost-Europa Bank. In totaal heeft de bank vanaf de oprichting tot eind vorig jaar zeventig projecten goed gekeurd. Het totaal toegezegde bedrag voor projecten bedraagt nu 1,6 miljard ecu, aldus het jaarrapport. De meeste projecten die vorig jaar werden goed gekeurd zullen worden uitgevoerd in Polen (vijftien) en Hongarije (tien). Tevens stak de EBRD vorig jaar 75 miljoen ecu in technische hulp aan Oost-Europa.

Gisteren werd bekend dat het Canadese lid van Board of Directors, Don McCutchan, wegens aanhoudende kritiek op het uitgavenbeleid van de EBRD zijn functie eerder dan verwacht zal neerleggen. McCutchan stemde vorig jaar als enige van de 23 directors tegen de begroting 1993. Deze voorzag in 136 miljoen ecu voor administratieve kosten, 32,5 miljoen ecu meer dan in 1992. McCutchan noch de EBRD wilden vandaag commentaar geven op het vervroegde vertrek, waartoe werd besloten na overleg tussen de Canadese regering en de EBRD-president Attali. Naar verluidt zullen nog twee of drie directors binnen afzienbare tijd opstappen.