Air France lijdt verlies van een miljard gulden

ROTTERDAM, 22 APRIL. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft in 1992 een verlies geleden van 3,26 miljard franc, ongeveer 980 miljoen gulden. In 1991 bedroeg het verlies van de Franse staatsmaatschappij 685 miljoen franc.

Dit heeft Air France gisteren bekendgemaakt. De luchtvaartmaatschappij deelt in de malaise in de wereldluchtvaart. Eind vorig jaar maakte de maatschappij al bekend dat het rekende op een verlies van de omvang die nu bekend is geworden.

Air France zag het afgelopen jaar het personenvervoer stijgen met vier procent. Ook het vervoer van vracht steeg vier procent. Maar de luchtvaartmaatschappij hield door de tarievenoorlog, die vorig jaar steeds heviger woedde, weinig tot niets over aan deze stijging. De totale omzet van Air France daalde in 1992 met één procent tot 57 miljard franc.

Air France schrijft een groot deel van het verlies toe aan de rentelasten. Deze stegen met zeven procent tot 2,1 miljard franc. Daarnaast trof de Franse luchtvaartmaatschappij een voorziening van 723 miljoen franc vanwege een wijziging van het pensioenfonds van Air France medewerkers. Het pensioenfonds was door demografische ontwikkelingen in grote financiële problemen gekomen.

Air France, dat geheel in handen is van de Franse overheid, zei eerder al dat het hoopt het verlies in 1993 tot de helft terug te brengen. Air France dacht in december nog in 1993 quitte te spelen, mits er geen verslechtering van de economie optreedt. Gisteren was men nog voorzichtiger geworden. Er werd geen concrete verwachting voor het resultaat over 1993 uitgesporken.

Begin 1992 had de president van Air France, Bernard Attali, nog voorspeld dat de luchtvaartmaatschappij in 1993 weer winstgevend zou zijn. De resultaten van de Europese luchtvaartmaatschappijen zijn echter ernstig verslechterd door de tarievenoorlog en de teruglopende economische groei.

Air France is vorig jaar met een kostenbesparingsprogramma begonnen. De maatschappij wil de gemiddelde kosten in 1993 met 2 procent terugbrengen. Dit jaar verdwijnen bij Air France 1.200 banen. Bij het Franse concern werken circa 50.000 mensen.

Al eerder was een plan aangekondigd om in de periode 1991-1993 vijfduizend banen bij de luchtvaartmaatschappij te schrappen. Air France rekent dit jaar met een groei van het passagiersvervoer met 6 en van het vrachtvervoer met 7 procent.