Waigel eist meer controle op uitgaven Oosteuropa-bank

BONN, 21 APRIL. De Duitse minister van financiën, Waigel, heeft bij de Oosteuropa-bank aangedrongen op meer controle van de uitgaven. Waigel, momenteel bestuursvoorzitter van de bank, heeft Jacques Attali, de president van de Oosteuropa-bank, van de noodzaak hiervan overtuigd.

Waigel en Attali ontmoetten elkaar gisteren in Bonn aan de vooravond van de tweede jaarvergadering van de bank, die het komende weekeinde in Londen begint. De eis van Waigel volgt op berichten in de media dat de bank meer geld heeft uitgegeven aan eigen voorzieningen dan aan hulp aan Oost-Europa.

Volgens een verklaring van het Duitse ministerie heeft het bankbestuur maandag reeds besloten om het zicht op de boeken van de bank te verbeteren en het bestuur meer mogelijkheden te geven de uitgaven te controleren. Ook zullen externe accountants inzage in de stukken krijgen. Na controle van de boeken zal een verklaring worden uitgegeven over de vermeende verkwisting door de Oosteuropa-bank, aldus het Duitse ministerie. Attali heeft gezegd achter het besluit van het bankbestuur te staan. Ook heeft hij beloofd alle noodzakelijk informatie op tafel te leggen.

EG-commissaris Henning Christophersen zei gisteren in het Europees Parlement dat hij zich grote zorgen maakt over het functioneren van de bank. Hij zei dat de Europese Commissie volledige opening van zaken wenst van de leiding van de bank. Als die er niet komt, moeten de aandeelhouders van de bank desnoods zelf een onderzoek instellen. (Reuter, ANP)