W. Huisman opvolger H. Matthes bij Raet

AMSTERDAM, 21 APRIL. Mr. W. Huisman is per 1 juli benoemd tot voorzitter van de hoofddirectie van automatiseerder Raet. Huisman, nu nog werkzaam bij Philips, is de opvolger van ir. H. Matthes, die eind vorig jaar na twintig jaar voorzitterschap onder druk van de belangrijkste aandeelhouders van Raet moest opstappen.

De directie van Raet liet vanmorgen desgevraagd weten dat de huidige bestuursvoorzitter mr. J.L.M van Rhijn, die na het vertrek van Matthes de leiding tijdelijk op zich nam, deel blijft uitmaken van de hoofddirectie. Van Rhijn, die in 1991 bij Raet werd binnengehaald als financiële "saneerder', zal de nieuwe voorzitter adviseren bij de verdere reorganisatie van het automatiseringsbedrijf.

Huisman (58) heeft ook een reputatie in de financiële herstructerering van noodlijdende ondernemingen. Hij leidde in 1989 namens Philips de onderhandelingen met Thomson over de verkoop van Hollandse Signaal Apparaten aan het Franse concern. Volgens een ingewijde hopen de aandeelhouders van Raet (Heidemij, Delta Lloyd, NIB en Centraal Beheeren participatiemaatschappij Alpinvest) met Huisman een voorzitter binnen te halen met “een brede visie op de internationale automatisering”.

In tegenstelling tot Van Rhijn is Huisman goed bekend in de automatiseringswereld. De nieuwe topman heeft de afgelopen 19 jaar een aantal managementfuncties vervuld binnen Philips. Zijn laatste functie was voorzitter van de divisie communicatie systemen, “een functie die hij op eigen verzoek neerlegde”. Huisman was verder werkzaam in diverse functies bij APT, de joint-venture van Philips met AT&T.

Raet voorspelde eind maart dat de omzet dit jaar niet zal stijgen, gezien de “bedroevende” economische ontwikkelingen en de reorganisatie die op dit moment in het bedrijf wordt doorgevoerd. Van Rhijn zei toen wel een verdere verbetering van het resultaat te verwachten. In 1992 boekte Raet een netto winst van 9,4 miljoen gulden, na het schamele resultaat in 1991 (400.000 gulden). De omzet steeg tot 717 miljoen gulden (1991: 600 miljoen), maar dat was vooral te danken aan de ondergang van automatiseerder Infotheek vorig jaar, waardoor een belangrijke concurrent wegviel.