Stoppen met invoer van punkvissen'

AMERSFOORT, 21 APRIL. De branche-organisatie Dibevo, waarin de dierenhandelaren en -winkeliers zijn vertegenwoordigd, heeft de importeurs van siervissen gevraagd te stoppen met de invoer van zogeheten punk- of discovissen. Punkvissen zijn doorzichtige glasbaarsjes die in zuidoost-Azië worden gekweekt en ingespoten met fluorescerende stoffen.

Niet alleen de gekleurde glasbaars is geliefd onder aquariumbezitters, maar ook de gewone variant, meldt de woordvoerder van Dibevo, R. Bronkhorst. De glasbaars is goed voor “een kleine anatomische les”, aldus Bronkhorst. “Doordat je dwars door het visje heen kijkt, zie je alle organen zitten.” Wanneer deze doorzichtige vis wordt ingespoten met kleurstoffen krijgt men “een kerstboomeffect”.

De Dibevo wijst de importeurs er op dat de verkoop van deze dieren ethisch niet verantwoord is, omdat het kleuren de gezondheid van de vissen schaadt. Bronkhorst moet echter bekennen dat nooit onomstotelijk is vastgesteld dat het inspuiten de levensduur van de vissen bekort of anderszins schadelijk voor de gezondheid zou zijn.

Vijf jaar geleden werden er nog honderduizenden punkvissen per jaar verkocht, aldus de Dibevo, nu liggen die aantallen aanzienlijk lager. T. Makkinje, directeur van een siervissenimportbedrijf te Lelystad, noemt de aantallen van de Dibevo “absoluut onwaar”. Zijn bedrijf importeert zo'n 1.500 punkvissen per jaar. Hij erkent weliswaar dat hier “een ethisch probleem” speelt, maar ziet “onvoldoende redenen om met de import te stoppen”.