Simons heeft plaats voor "afkickers'

DEN HAAG, 21 APRIL. Voor het laten afkicken en begeleiden van drugverslaafden komen 1.160 extra plaatsen beschikbaar in psychiatrische ziekenhuizen, sociale pensions en beschermde woonvormen.

Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) heeft dit gisteren in de Tweede Kamer aangekondigd. Minister Hirsch Ballin (justitie) wil criminele verslaafden uit vrije wil bij de rechter een machtiging laten tekenen om af te kicken. Wie tekent, verplicht zich tot het volgen van een afkicktherapie, aldus Hirsch Ballin in een debat over het drugbeleid. De extra opvangplaatsen die Simons creëert zijn bestemd voor criminele verslaafden en voor verslaafden met psychische en sociale problemen. Volgens de minister heeft dat ook positieve gevolgen voor de cellencapaciteit. Met deze maatregelen komen Hirsch Ballin en Simons tegemoet aan de wens van een meerderheid in de Kamer om ernstig verslaafde en criminele druggebruikers harder aan te pakken.