Rotterdamse douanier verdacht van EG-zwendel

ROTTERDAM, 21 APRIL. Vijf miljoen gulden zou één van de hoofdverdachten verdiend hebben, in een omvangrijke EG-fraudezaak die eind vorig jaar door de douanerecherche werd ontdekt, aldus de fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (fiod).

Dat bleek gisteren tijdens een rechtszaak in Rotterdam tegen vier mannen die verdacht worden van een mammoetzwendel met vervalste douaneformulieren. Zij zouden voor ruim honderd miljoen gulden aan invoerrechten, accijnzen en omzetbelastingen hebben ontdoken.

Op papier werden minerale oliën, video-apparatuur en vlees met vervalste documenten zogenaamd via de Rotterdamse haven naar landen buiten de Europese gemeenschap geëxporteerd. In werkelijkheid bleven de goederen binnen de EG en werden deze aan het vrije handelsverkeer toegevoegd, zonder dat de verschuldigde rechten werden betaald. De fraude was mogelijk doordat een aantal Rotterdamse douanebeambten tegen betaling stempels zetten en documenten vervalsten. Gisteren stond een van de drie aangehouden (ex)douanebeambten terecht en drie mannen die bij de zaak waren betrokken.

De 40-jarige verdachte J.R.M. (Ron) W., die door de FIOD wordt verdacht vijf miljoen gulden te hebben verduisterd, heeft op een rekening in Luxemburg een miljoen gulden staan. Naar zijn zeggen afkomstig van “twee grote uitkeringen van de Duitse Lotto”. Hij reed in een Ford Scorpio die op naam van een ander stond. Het interieur van het huis van zijn ex-vrouw werd geschat op driehonderdduizend, haar juwelen op honderdduizend gulden. Zelf stond hij ingeschreven op een adres dat als bergplaats diende. Daarheen werd ook zijn WAO-uitkering gestuurd.

Twee hersenbloedingen in 1985 hadden zijn geheugen zo op de proef gesteld, vertelde hij rechtbankpresident mr. J. Heyman, dat hij zich alleen nog door het geven van bijnamen mensen kon herinneren. Daarom paradeerden in zijn verhaal: Haagse Post, à la Horloge Pietje, Henk Verschoor (medeverdachte Erwin B.), Plonk (medeverdachte Leen v.H.) en de KKC. De KKC of kale koppen club was de douane. W. wees de ex-douanebeambte Van H. aan als brein achter de zwendel.

De 32-jarige Van H. ontkende dit. Hij schatte het financieel voordeel dat de winst hem had opgebracht op maximaal 40.000 gulden. Van H. kende W. van de Pinkstergemeente. Alle verdachten bagatelliseerden hun rol in de zaak. Donderdag wordt de zaak voortgezet.