Parlementair onderzoek naar Kempense mijnen

BRUSSEL, 21 APRIL. De volksvertegenwoordiging van Vlaanderen, de Vlaamse Raad, gaat een parlementair onderzoek instellen naar de besteding van vele miljarden overheidsgeld door de N.V. Kempense Steenkolenmijnen (KS) en de aan haar gelieerde maatschappijen.

Dit is besloten nadat CVP-senator J. Weyts de afgelopen weken een aantal zaken van veronderstelde fraude door KS in de publiciteit heeft gebracht en de gerechtelijke politie op grond daarvan afgelopen weekeinde en begin deze week invallen deed in de kantoren van KS en bij de voormalige directeur P. Kluft. Een parlementair onderzoek is in België, evenals in Nederland, het zwaarste parlementair middel dat kan worden ingezet. Getuigen daarbij worden onder ede gehoord.

KS beheert via de Gewestelijke Investeringsmaatschappij vele tientallen miljarden franks overheidssteun die bedoeld zijn om de gevolgen van de mijnsluitingen op te vangen. In opdracht van premier Van den Brande gaat ook het Hoog Comité van Toezicht onderzoek doen naar de besteding van de KS-gelden.