Overwinning Den Helder na verlenging in foutenfestival

DEN HELDER, 21 APRIL. Even, heel even overstemden gisteravond in sporthal Quelderduyn in Den Helder de ongeveer vijftig met hun club meegereisde Bossche supporters de duizend aanhangers van de thuisclub. Aanleiding was de driepunter waarmee Ronald Schilp de basketballers van Den Bosch in de laatste seconde van de vierde wedstrijd in de halve finales om het nationale kampioenschap naast de regerend landskampioen had gebracht, waardoor een verlenging noodzakelijk werd.

In de vijf minuten extra speeltijd die volgden, waarschijnlijk de spannendste vijf minuten van het basketbalseizoen, leek Den Bosch op de winst en daarmee het bereiken van de finale af te stevenen. Maar een laatste, succesvolle krachtsinspanning van Den Helder deed de Quelderduyn alsnog in carnavalsstemming uitbarsten (80-77) en bracht beide teams in de onderlinge confrontatie weer op gelijke hoogte. Een vijfde duel, morgenavond in Den Bosch moet nu beslissen welke ploeg in een "best of seven', om de landstitel mag gaan spelen tegen Canadians uit Amsterdam of Weert.

De wedstrijd tussen de enige twee in eigen land nog enigszins tot de verbeelding sprekende basketbalclubs was van een kwalitatief bedenkelijk niveau. Maar omdat de spelers van zowel Den Bosch als Den Helder nauwelijks voor elkaar onder deden in slecht schieten (de stand na de reguliere 40 minuten was slechts 63-63) en het passen van de bal naar de tegenstander, liep het verschil nooit hoger op dan de negen punten voorsprong die Den Helder halverwege de eerste helft voor niet meer dan een paar seconden nam.

In het tweede gedeelte zat het publiek, gefascineerd door de steeds wisselende kansen, op het puntje van de stoel. Den Helder, dat zonder de geblesseerde en voor de rest van het seizoen uitgeschakelde international Rolf Franke aantrad, had de pech dat Marcel Huijbens op cruciale momenten zes keer faalde bij het nemen van een vrije worp, terwijl aan de andere kant Cees van Rootselaar, die zich enigszins revancheerde voor zijn zwakke optreden van afgelopen zaterdag, in de slotfase de bal wél vier keer op rij in de basket wist te werpen.

Coach Ton Boot van Den Helder, net als de rest van de begeleiding van de club gekleed in een modieuze broek en dito hemd van spijkerstof (de hoofdsponsor is een jeansfabrikant), weigerde na afloop te zeggen dat het duel kwalitatief slecht was. “Ik zal niet ontkennen dat er veel fouten zijn gemaakt, maar dat kwam door de grote belangen die er op het spel stonden. Eén van de essenties van sport is spanning en als deze wedstrijd iets had, was het wel dat.”

Door de winst behoudt Den Helder uitzicht op het bereiken van de finale en prolongatie van de titel. Piet Meyer, die de commerciële belangen van de club behartigt, denkt niet dat sportieve successen - of juist het uitblijven daarvan - in de komende weken een doorslaggevende rol zullen spelen bij de onderhandelingen met de hoofdsponsor over een verlenging “met twee, misschien drie jaar” van de sponsorovereenkomst. “Al doet sportief succes natuurlijk nooit kwaad.”

Als de twee partijen overeenstemming bereiken, beschikt Den Helder volgens Meyer komend seizoen over een budget dat, inclusief bijdragen van sub-sponsors, topbasketbal op nationaal niveau moet veiligstellen. Bedragen wil Meyer niet noemen, alleen dat “het om een vergelijkbaar bedrag gaat als vorig seizoen”(in dat seizoen noemde Meyer nog wel bedragen en sprak toen van “zo'n twee miljoen”, red.).

Overigens is volgens Meyer de financiële positie van Den Helder, na de problemen in oktober van het vorig jaar, “alweer enige tijd rooskleurig”. Toen moest de Stichting Sportinitiatieven Den Helder, waarin het eerste mannenteam van de club was ondergebracht, faillissement aanvragen. De komst in die periode van de jeansfabrikant als tweede grote geldschieter (naast de hoofdsponsor van de afgelopen vier jaar die komend seizoen een stapje terug doet en sub-sponsor wordt) stelde professioneel basketbal in Den Helder veilig.

In de andere halve finale van de play-offs won Weert gisteravond voor eigen publiek met 80-71 van Canadians. Door dit resultaat staan beide teams in de onderlinge serie weer gelijk en is eveneens een vijfde, beslissende wedstrijd (morgenavond in Amsterdam) noodzakelijk geworden. Canadians start, net als Den Bosch, als favoriet: geen van de halve finalisten heeft tot nu toe een thuiswedstrijd in de play-offs verloren.