Nieuwe sanering AT&T telecom kost 420 banen

ROTTERDAM, 21 APRIL. Het telecommunicatiebedrijf AT&T Network Systems Nederland, dochter van AT&T Network Systems International in Hilversum, schrapt 420 van de circa 2200 arbeidsplaatsen in zijn fabrieken in Huizen (transmissiesystemen) en Den Haag (schakelsystemen). Gedwongen ontslagen sluit AT&T niet uit.

De saneringsoperatie is, aldus een woordvoerder, ingegeven door de toenemende concurrentie en op de telecommunicatiemarkt, die de prijzen sterk onder druk zet, en door wijziging in de werkzaamheden als gevolg van technologische vernieuwing. Daardoor is minder arbeid per produkt nodig. “Een en ander dwingt ons tot een voortdurende efficiency-slag en dat is geen tijdelijke zaak”.

Het bedrijf zal de produktie van Den Haag overhevelen naar Huizen. Daar wil AT&T een hypermoderne nieuwe fabriek voor telefooncentrales inrichten die werk biedt aan 900 mensen. In december vorig jaar kondigde de onderneming al een studie aan, als gevolg waarvan mogelijk “enige honderden” banen zouden verdwijnen. In '92 schrapte AT&T in Huizen al 270 banen. Uiteindelijk leidde dit tot 40 gedwongen ontslagen, de overige werknemers werden binnen het bedrijf herplaatst.

“De sanering vormt absoluut niet de aanzet voor een terugtrekking van AT&T uit Nederland, zegt de AT&T-woordvoerder desgevraagd. “Wij werken aan een nieuwe gezonde Europese fabricagesector. En Huizen wordt in dat verband de grootste fabriek voor telefooncentrales en de meest moderne in de wereld.

AT&T Network Systems Nederland telt momenteel 3.620 werknemers.

De vakbond Unie BLHP noemt het aangekondigde banenverlies “schokkend hoog”. Dat de werkgelegenheid bij AT&T onder druk stond, was de bond weliswaar al enige tijd bekend. Maar dat er zoveel arbeidsplaatsen moeten worden geschrapt, komt voor de bond als een complete verrassing. De Unie BLHP eist dat AT&T de sociale gevolgen van de sanering voor zijn rekening neemt.