Minister Krause mag aanblijven

BONN, 21 APRIL. Ondanks “fouten, waarvan hij spijt heeft” mag de Duitse minister van verkeer, Günther Krause (CDU), van kanselier Helmut Kohl toch aanblijven. Dit staat in een verklaring van de kanselier, die de 39-jarige, uit Oost-Duitsland afkomstige Krause gisteren op het matje had geroepen.

Dat Krause er met een spijtbetuiging afkwam, wordt in Bonn mede in verband gebracht met het feit dat hij woordvoerder is van de 66 Oostduitse CDU-leden in de Bondsdag en voorzitter van de partij-afdeling in de Oostduitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, waar een CDU/FDP-coalitie met één zetel meerderheid in de landdag regeert. Die CDU-afdeling had juist afgelopen weekeinde het vertrouwen in hem bevestigd.

De minister was de afgelopen weken in de media herhaaldelijk gekritiseerd wegens zijn gedrag als particulier. Zo had hij ten onrechte subsidie gevraagd, nadat hij een langdurige werkloze Oostduitse vrouw thuis als huishoudster in dienst had genomen terwijl mevrouw Krause grote winst had gemaakt bij de verkoop van een stuk akkerland dat kort daarna als bouwgrond werd aangemerkt.

Volgens Kohl heeft Krause als minister van verkeer, sinds voorjaar '91, en daarvoor als Oostduits staatssecretaris in onderhandelingen over het Duits-Duitse eenwordingsverdrag “uitstekend werk” geleverd. In zijn verklaring schrijft Kohl, die ook voorzitter van de CDU is, dat hij verwacht dat Krause “in de toekomst rekening zal houden met zijn ervaringen van de afgelopen weken”.