Milan wil Nederlanders zondag laten spelen; Advocaat houdt vast aan komst Rijkaard en Gullit

MILANELLO, 21 APRIL. Of de terugval in de competitie de gemoederen al niet genoeg bezighoudt, zorgde bondscoach Dick Advocaat de afgelopen dagen voor nog meer commotie in het kamp van AC Milan door Frank Rijkaard en Ruud Gullit op te eisen voor een trainingsweekeinde in Nederland. Gisteravond had hij over dit onderwerp een telefonisch onderhoud met zijn collega Fabio Capello, die hem verzocht daarvan af te zien.

Vanochtend stuurde de KNVB per fax het antwoord. Daarin houdt Advocaat vast aan zijn lastgeving dat Gullit en Rijkaard zich zaterdag in Nederland dienen te melden voor de voorbereiding op de cruciale interland van Oranje tegen Engeland volgende week woensdag in Londen. De clubleiding van Milan stelt zich echter op het standpunt dat Rijkaard en Gullit zondag onmogelijk gemist kunnen worden in de competitiewedstrijd tegen Udinese, zeker nu de Italiaanse koploper elke week punten verliest waardoor een aanvankelijke voorsprong op concurrent Inter van elf punten is geslonken tot vijf.

De Fifa-reglementen geven Advocaat en de KNVB gelijk en voorzien in sancties, zoals een geldboete van vijftigduizend gulden, als een club zijn internationals geen vrijaf geeft. Alleen door te bedanken voor het Nederlands elftal kunnen Gullit en Rijkaard aan de verlangens van hun werkgever voldoen. Dan nog blijft Milan, vanavond in de Champions League tegenstander van PSV, in overtreding. Dat beseft ook de leiding van de club die aardig nerveus is geworden van de vrije val in de Serie A.

In het rustiek ogende trainingskamp Milanello, dat gisteren als een vorstelijk landgoed baadde in een fel voorjaarszonnetje, probeerden de Milanisti zo diplomatiek mogelijk te blijven. Trainer Fabio Capello hoopte, tegen beter weten in, op een gebaar van Advocaat. Hij wees op de afspraken die hij met de bondscoach heeft gemaakt, al voor het EK in Zweden. “Het is niet de gewoonte dat de spelers zo vroeg afreizen voor een interland. In het weekeinde vooraf aan de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije heb ik Gullit vrijaf gegeven. Nu reken ik erop dat Advocaat wat terugdoet. Het tweetal hoeft zondag niet op de dopingcontrole te wachten en kan om acht uur 's avonds op de luchthaven van Udine zijn.”

Ruud Gullit, die vanavond tegen PSV niet kan worden opgesteld omdat hij na Rijkaard, Boban en Savicevic de vierde buitenlander zou zijn, liet doorschemeren dat hij zondagmiddag liever wel van de partij is tegen Udinese. “Het zou perfect zijn als ik kan spelen. Dan hoef ik maar een keer te vliegen: van Udine naar Londen. Dat is minder vermoeiend. Ik heb toch ook begrip voor het standpunt van Advocaat. Hij denkt nu eens een keer aan zichzelf en het Nederlands elftal. Maar het is weer zo dat de speler de dupe wordt en tussen twee vuren zit. Wat er ook wordt besloten, wij zijn altijd de gebeten hond.”

De voorkeur van Gullit om te spelen staat een beetje haaks op zijn klaagzang over het overbeladen programma van Milan. Dat is volgens hem de oorzaak van de terugval van zijn team dat aanvankelijk alles leek te gaan winnen wat er dit seizoen maar te winnen valt. “Het bewijs is nu wel geleverd dat je niet elke prijs kunt najagen. Al beschik je over bijna twee gelijkwaardige elftallen zoals wij. Ik heb dit seizoen daardoor nog niet eens zoveel wedstrijden gespeeld. Maar een jongen als Maldini komt misschien wel aan tachtig duels. De meeste spelers zijn internationals en hebben dus ook verplichtingen voor hun nationale elftal. Daarom kijken wij niet op van hetgeen nu in de competitie gebeurt. We gaan gewoon gestaag achteruit. En volgend seizoen als er door het WK in Amerika minder tijd overblijft om het programma af te werken, wordt het nog erger. Dan moeten we voor de Kerst al elke week twee keer per week een wedstrijd spelen. Dat houdt niemand vol. En ik vraag me ook af hoe je dan nog een goed WK kunt voetballen.”

Ook dit seizoen krijgt voor de internationals nog een staartje in de vorm van Nederland-Noorwegen op 9 juni. Gullit: “Dat is twee weken na de Europa-Cupfinale en drie dagen na het einde van de Italiaanse competitie. Iedereen denkt dan aan vakantie. Een zeer ongelukkige datum om nog zo'n belangrijke interland te spelen.”

Toch moet juist Gullit zijn gretigheid niet hebben verloren. Hij leek afgeschreven voor de absolute top toen Capello hem dit seizoen naar de tweede keus overhevelde. Maar de Amsterdammer, elk jaar wel een keer geplaagd door zijn zwakke knieën, vocht zich terug en leverde een belangrijk aandeel aan het verwachte kampioenschap met de gelijkmaker tegen Inter. De geruchten dat clubpresident Berlusconi hem van de hand wil doen aan de stadgenoot of Real Madrid zijn niet meer aan de orde. Gullit kan zijn contract voor langere duur verlengen. Hij heeft echter zijn zaakwaarneemster Ella Adriaanse opdracht gegeven een éénjarig contract uit het vuur te spelen met een optie voor nog een jaar.

Dat er ooit sprake is geweest van onderhandelingen met Inter ontkent hij overigens in alle toonaarden. “Al zou het je laatste club zijn in je leven, dat kun je dit toch nooit maken in Milaan. Dat zouden de supporters je zeer kwalijk nemen. Met spelers die hebben geprobeerd van de ene naar de andere rivaal te gaan in het in de Serie A is altijd slecht afgelopen.”

    • Erik Oudshoorn