Landbouw pakt gebruik van illegaal groeihormoon aan

DEN HAAG, 21 APRIL. Het ministerie van Landbouw werkt met het Produktschap voor Vee en Vlees (PVV) aan een plan om het illegale gebruik van het diergeneesmiddel Clenbuterol als groeibevorderaar bij rundvee uit te bannen. Dat zei staatssecretaris Gabor (natuurbeheer) gisteren in de Eerste Kamer bij de behandeling van de begroting van het ministerie van landbouw.

De kalvermesterij kent al een controlesysteem dat het gebruik van verboden middelen tegengaat. Mesters die betrapt worden, krijgen door hun eigen bedrijfsgenoten zware sancties opgelegd. Volgens Gabor moet een een dergelijk systeem ook in andere vleessectoren worden ingevoerd.

De Eerste Kamer wilde van Gabor weten wat het ministerie van plan is te doen aan illegale praktijken rondom Clenbuterol. Vorige week werden onderzoeksgegevens bekend, onder meer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM), waaruit bleek dat op grote schaal wordt geknoeid met het anti-hoestmiddel. Schattingen over het aantal mestrunderen dat met deze stof wordt behandeld om sneller te groeien lopen uiteen van 25 tot 50 procent.

Op verzoek van D66 moeten Gabor en staatssecretaris Simons (volksgezondheid) de Tweede Kamer morgen duidelijkheid verschaffen over de illegale Clenbuterol-praktijken en maatregelen daartegen. Simons sluit niet uit dat “in de toekomst bepaalde stoffen die bewezen onschuldig zijn moeten worden vrijgegeven voor groeibevordering”. Gabor vindt dat geen goed idee, onder meer omdat de consument geen vlees wil van dieren die met hormonen zijn behandeld.

Bij de rechtbank in Breda dient al enige tijd een strafzaak tegen het bedrijf Dopharma uit Raamdsdonkveer. Deze producent van diergeneesmiddelen wordt ervan verdacht de spil te zijn geweest in een internationale organisatie die zich bezighield met het produceren en verhandelen van onder meer Clenbuterol. Dopharma was ook actief in Italië, Ierland en Duitsland.

In september 1991 werden op veertig plaatsen in Nederland invallen gedaan. Daarbij werden dertig verdachten aangehouden waaronder werknemers van het bedrijf, dierenartsen en veehouders. De directeur Dopharma werd als hoofdverdachte ingerekend. In Utrecht werd een laboratorium ontmanteld waar lange tijd groeihormonen werden geproduceerd. In het bedrijf in Raamsdonkveer werd 4,5 kilo zuivere Clenbuterol aangetroffen.

Niet bekend