Kogeltjes maken een afbeelding voelbaar

DELFT, 21 APRIL. TNO werkt aan een voelscherm voor blinden. Op het prototype dat het Produktcentrum in Delft sinds kort gereed heeft, kunnen eenvoudige afbeeldingen uit de computer door kleine verhoginkjes voelbaar worden gemaakt.

Zo'n voelscherm zou volgens blindenorganisaties in een behoefte voorzien. Tekst uit de computer kon al leesbaar worden gemaakt door middel van de leesregel, een langwerpig instrument waarin de tekst in verschuivende braille-tekens verschijnt. Omdat computers tegenwoordig steeds meer grafische informatie bieden, dreigt er echter een nieuwe achterstand voor blinden op te treden. Te denken valt aan grafieken, landkaarten, beeldmerken en andere afbeeldingen. Voor programma's als Windows is het voelscherm niet geschikt.

TNO heeft becijferd dat een werkelijk bruikbare versie een scherm 7.200 punten nodig heeft, met de puntjes op een onderlinge afstand van 2,5 mm. Zo'n scherm zou zowel afbeeldingen als brailletekens kunnen afbeelden. De scherpte en detailrijkdom van een gewoon computerscherm zal nooit gehaald kunnen worden; een standaard VGA-scherm heeft 307.200 beeldpunten.

Het prototype van TNO is een voorproefje van wat er straks wellicht mogelijk is. Het reeds werkende deel meet 5 bij 6 cm en heeft 437 beeldpunten. De punten zijn kogeltjes van 2,8 mm diameter die door kleine elektromotortjes door gaatjes omhoog gedrukt worden. Bovenop het scherm komt ter bescherming een elastische toplaag.

De eerste testresultaten wezen uit dat in deze kleine rechthoek afbeeldingen goed voelbaar konden worden "afgebeeld'. Wel is het een probleem dat blinden een grote achterstand hebben bij het herkennen van afbeeldingen.

TNO werkt aan de verhoging van de snelheid van het scherm. Nu duurt het nog enige minuten voordat de ene afbeelding door de andere is vervangen. Wanneer dit probleem is opgelost zou het scherm in produktie kunnen worden genomen. Voor deze laatste fase zoekt TNO een financier. De ontwikkeling is tot nu toe betaald door Sociale Zaken.