Hoogovens, VNU, Telegraaf omhoog op rustige beurs

AMSTERDAM, 21 APRIL. Winstnemingen die hier en daar de kop opsteken, konden de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen over het geheel genomen niet van haar stuk brengen. De koersen van Hoogovens, VNU en De Telegraaf stegen.

AMSTERDAM De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen nauwelijks veranderd. Belangrijkste negatieve factor was een kleiner dan gehoopte verlaging van een Duits geldmarkttarief. De iets hogere dollar stimuleerde daarentegen de stemming enigszins. De omzetten waren bescheiden. De EOE-index, die gisteren sloot op 323,72 punten, was omstreeks het middaguur 0,5 punt lager. De beurs kreeg een ruggesteuntje door een vaste stemming in Londen. De obligatiemarkt bleef nagenoeg prijshoudend.

Hoogovens werd opnieuw hoger uit de markt genomen, ditmaal op grond van het bericht dat het concern de staalprijzen wederom zal verhogen. De aandelen liepen in de ochtenduren op tot 33,30, maar moesten later iets terug. Om minder verklaarbare redenen bleef de vraag naar Fokker aanhouden. Na de vooruitgang van 0,60 gulden gulden, was de koers omstreeks het middaguur met nog eens zeventig cent opgelopen naar 15,20 gulden.

In de uitgevershoek ging de opmars voor VNU en De Telegraaf voort. Elsevier evenwel moest na een iets hogere opening iets terug. Wolters Kluwer kalfde ook iets af.

Verzekeraar Aegon, die in de loop van de dag haar jaarverslag naar buiten zou brengen, reageerde opnieuw gunstig op de aangekondigde samenwerking in Schotland. De koers (slot gisteren: 84,60 gulden) trok nog een vier dubbeltjes aan.

De internationale aandelen lagen ietwat verdeeld. Unilever en Olies boekten lichte koerswinst, maar Akzo was omstreeks het middaguur bijna een gulden lager. DSM en Philips waren wat hoger.

In de havensector maakte de 58 miljoen gulden verlies voor Nedlloyd weinig negatieve emoties los. Men had gerekend op een verlies en dit viel in elk geval niet verder tegen. De neutrale toekomstparagraaf maakte evenmin veel indruk zodat de koers bleef schommelen rondom een prijs van 29 gulden. Van Ommeren ging 0,70 gulden achteruit naar 27,40. Pakhoed sprokkelde er een dubbeltje bij op 40 gulden.

Op de lokale markt liep Nijverdal-Ten Cate verder op. NKF werd een daalder duurder en voor scheepswerf Van der Giessen-de Noord was een winst van 3 gulden weggelegd op 212 gulden. Macintosh werd geplaagd door winstnemingen na de sterke stijging van vorige week. Op de parallelmarkt klom verenfabrikant Weweler.

Tegenover de Duitse mark en de gulden was de dollar vanmorgen op de Europese valutamarkten iets hoger. Op de wisselmarkt in Amsterdam werd om 12.00 uur 1,7999 gulden genoteerd tegen een slotkoers van 1,7930 gulden gisteren. De koerswinst was vooral te danken aan een verdere lichte verlaging van de rente op speciale beleningen in Duitsland. De Bundesbank wees 60,6 miljard mark toe aan de banken tegen tarieven van 8,09 en 8,10 procent. Vorige week woensdag werd 8,11 tot 8,13 procent berekend. Er liepen beleningen af van 54,8 miljard mark, zodat de Duitse geldmarkt werd verruimd met 5,8 miljard mark.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs sloot gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag lager gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig belangrijkste industriële aandelen, die vrijdag nog een recordniveau bereikte, ging met 23,52 punten omlaag naar 3.443,47. Het aantal lager sluitende fondsen was tweemaal zo groot als het aantal stijgers. De omzet kwam uit op een fors totaal van 319 miljoen aandelen tegen 227 miljoen op maandag.

Het maximale verlies voor de Dow Jones-index bedroeg 46 punten. Handelaren schreven de koersdalingen vooral toe aan verkopen via computerprogramma's op basis van indexarbitrage. Ook gebrek aan steun van de obligatiemarkt speelde een rol. De mening overheerst dat de obligatiekoersen hun hoogtepunt hebben bereikt en voorlopig alleen maar kunnen dalen. De gisteren gepubliceerde reeks bedrijfsresultaten had per saldo weinig invloed op de koersen.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten gisteren lager voor de vierde achtereenvolgende dag. Belangrijkste reden was de zorg dat de scherpe stijging van de yen een belangrijk obstakel is bij het economisch herstel van Japan. Op de valutamarkt in Tokio werd voor het eerste in de geschiedenis minder dan 110 yen genoteerd. De autoriteiten in Japan proberen met alle macht te voorkomen dat de yen nog duurder wordt en uitten vanmorgen irritatie over het gebrek aan steun dat zij daarbij ondervinden van de andere industrielanden, in het bijzonder de Verenigde Staten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 55,42 punten lager op 19.773,01 punten.