Gemeente Domburg komt op eigen kracht niet uit geldproblemen

DOMBURG, 21 APRIL. Nadat wethouder A. Maljaars (CDA) van de Zeeuwse gemeente Domburg gisteravond opstapte verkeert het gemeentebestuur in een crisis. Zijn collega P. Overmeen (VVD) volgt waarschijnlijk vandaag, maar wil eerst nog overleggen met zijn partij.

De financiële problemen waarin de gemeente Domburg verkeert zijn als zeer ernstige te kenschetsen. Oorzaak van alle narigheid is het in eigen beheer gebouwde prestigieuze zwem- annex kuurbad. Vanaf de dag dat het waterparadijs in 1990 werd geopend, levert het een verlies van duizenden guldens per dag op. Als het zover komt dat de gemeente een faillissement tegemoet gaat draait zij zelf, met amper vierduizend inwoners op voor de gevolgen. De gemeente staat bij de bank garant voor een bedrag van zestig miljoen gulden voor het zwembad en het bijbehorend bungalowpark Hof Domburg.

Al jaren probeert de Domburgse gemeenteraad nijver om te zien naar oplossingen. Dit jaar zouden volgens alle fracties knopen moeten worden doorgehakt. Zo niet, dan zou Domburg een Artikel 12 gemeente worden. Doorgaans krijgt een gemeente deze status niet krijgt als zij door eigen toedoen in de problemen is geraakt. In dat geval zou Domburg op eigen kracht uit de moeilijkheden moeten komen. Door ruzies uit het verleden lukt het de fracties niet op een lijn te komen bij het maken van plannen om uit de ellende te komen.

Gisteravond moest de raad besluiten over de bouw van 300 bungalows rondom het zwembad, zodat het complex financieel wat meer draagvlak zou krijgen. De PvdA wilde niet met het voorstel instemmen. De partij wil geen bungalows, maar goedkopere houten vakantiewoningen. En daarbij vinden de sociaal-democraten het aantal van 300 veel te hoog. Hierdoor kreeg het voorstel geen meerderheid in de raad. En dat was reden voor wethouder Maljaars om op te stappen. Maljaars en Overmeen hebben enige tijd geleden al besloten dat ze onderling solidair zouden zijn als de raad niet tot een oplossing kon komen.

Burgemeester H.W. Hietkamp liet zich gisteravond somber uit over de toestand die nu is ontstaan. Hij voorziet dat de vorming van een nieuw college zeer moeizaam zal verlopen. De besluitvorming over reddingsplannen voor het zwembad loopt nu zeker vertraging op. Het ministerie van binnenlandse zaken, dat moet beslissen over de toekenning van de Artikel 12-status wil op dit moment niet op de crisis in Domburg reageren. Staatssecretaris de Graaff-Nauta (binnenlandse zaken) liet zich eerder dit jaar al zeer bezorgd uit over de bestuurlijke situatie in Domburg.

    • Annet van Eenennaam