Fregat Kortenaer entert in Adriatische zee vrachtschip

DEN HAAG, 21 APRIL. Het Nederlandse fregat Kortenaer heeft gistermiddag voor de Montenegrijnse kust een Hondurees vrachtschip, de Gremon, geënterd en opgebracht naar Brindisi.

Toen de bemanning van de Kortenaer vroeg naar de bestemming van het schip kreeg zij als antwoord dat de steven was gericht op de havenplaats Durres in Albanië. Maar via radiocontact bleek dat de Albanese havenautoriteiten niet op de hoogte waren van de komst van het Hondurese schip. Vermoedelijk was het schip met een lading van 924 kubieke meter dieselolie op weg naar de haven Kotor in Klein Joegoslavië.

Twee teams van in totaal 20 man van de Kortenaer gingen aan boord van de Gremon en dwongen de kapitein om naar Brindisi te varen. Het schip werd geënterd op tien mijl ten zuiden van Durres. Schepen van het NAVO-eskader, die toezien op het embargo door de VN ingesteld, mogen ook in de Albanese kustwateren opereren. Het is de eerste keer dat de Kortenaer een vrachtschip dwingt om met een verdachte lading naar een andere haven te gaan. In het totaal heeft het Nederlandse fregat 38 vrachtschepen voor de kust van het voormalige Joegoslavië genspecteerd.