Farmaceutische industrieën zoeken samen aidsmedicijn

ROTTERDAM, 21 APRIL. Vijftien grote multinationale farmaceutische bedrijven hebben na een jaar overleg besloten tot samenwerking bij het onderzoek naar een effectief middel tegen aids.

De industrieën hebben daartoe de Inter-Company Collaboration for Aids Drug Development opgericht. De groep, waarvan grote mulitinationals als Merck, Glaxo, Astra, Hoffmann la Roche, Wellcome en SmithKline Beecham deel uitmaken, wil ook nauw gaan samenwerken met universiteiten, overheden en patiëntenverenigingen.

De bedrijven gaan op grote schaal informatie uitwisselen over onderzoek naar effectiviteit van stoffen, die in een vroege fase van de infectie kunnen worden toegediend. Mogelijk zullen daardoor ook efficiëntere studies worden gedaan naar combinaties van werkzame stoffen. Daartoe zal bijvoorbeeld een standaardisatie van tests worden opgesteld, zodat onderzoeksgegevens gemakkelijk met elkaar kunnen worden vergeleken.

De noodzaak om middelen te combineren wordt steeds groter, nu is gebleken dat het aidsvirus (HIV) resistentie ontwikkelt tegen een enkelvoudig preparaat, dat daardoor zijn werkzaamheid verliest. Wanneer van verscheidene stoffen kleinere doseringen tegelijk worden gegeven treedt die resitentie waarschijnlijk niet op, is de verwachting. In principe - zo heeft de groep van vijftien bekendgemaakt - is ieder bedrijf dat zich bezighoudt met onderzoek naar geneesmiddelen voor aids welkom om toe te treden. De bedrijven wijzen er op, dat de kans op het vinden van een effectief middel buitengewoon klein is. Van iedere tienduizend gesynthetiseerde moleculen zijn er gemiddeld tien geschikt om in het laboratorium te worden onderzocht. Daarvan zal er naar schatting één de eindstreep bereiken, maar het blijft de vraag of van zo'n middel veel mag worden verwacht.