Confrontatie in zuiden van Senegal eist tientallen levens

DAKAR, 21 APRIL. Bij een confrontatie tussen het Senegalese leger en opstandelingen in het zuiden van het land zijn volgens militaire bronnen tientallen mensen om het leven gekomen. Het treffen deed zich afgelopen weekeinde voor in de streek Casamance, waar de Beweging van Democratische Krachten in Casamance (MFDC) al tien jaar strijdt voor onafhankelijkheid. Het was de bloedigste botsing tussen regering en opstandelingen tot nu toe.

De regering, die nooit informatie verstrekt over gebeurtenissen die met de opstand in Casmance te maken hebben, wilde ook ditmaal geen commentaar geven. Maar militaire bronnen in Dakar zeiden dat troepen van het leger zaterdag werden aangevallen door 300 zwaar bewapende MFDC-strijders. Gesteund door vliegtuigen wisten de regeringstroepen echter de overhand te krijgen en de opstandelingen uiteen te slaan. Het overgrote deel van de slachtoffers - volgens sommige schattingen meer dan 300 - viel onder hen, terwijl slechts twee regeringssoldaten zouden zijn gedood. Waarnemers leiden uit de strijd af dat MFDC-leider abt Augustin Diamacoune Senghor, die elf dagen geleden opriep tot een bestand, zijn eigen mensen niet in de hand heeft. (AFP, AP)