Burroughs en film

W.S. Burroughs en film, Lantaren/Venster, Rotterdam, 23 april tot en met 5 mei.

Lang voordat David Cronenberg W. S. Burroughs' onverfilmbaar geachte roman Naked Lunch in 1991 tot een alleszins bevredigende speelfilm wist te verwerken, was de subculturele auteur al een inspiratiebron voor uiteenlopende regisseurs.

Burroughs speelde een gastrol in Gus van Sants Drugstore Cowboy (1983), was de hoofdpersoon van een documentaire van Howard Brookner (1982) en benvloedde menige experimentele filmer, die zich verwant voelde met diens "stream of consciousness'-stijl. Samen met enkele vrienden maakte Burroughs in 1965 een aantal experimentele films, die zich vooral bedienden van de zogenaamde "cut-up'-technieken, een soort radicaal versnijden van filmmateriaal.

Alle genoemde films, aangevuld met vroeg werk van Cronenberg en Van Sant en verschillende documentaires over Burroughs maken deel uit van een voor Antwerpen 93, culturele hoofdstad van Europa, samengesteld programma, getiteld "W. S. Burroughs en film'. Het is de komende twee weken ook te zien in Lantaren/Venster, Rotterdam, voorafgegaan door een lezing van expert Jeroen Olyslaegers op 23 april.