Burgemeester Vlieland moet oudere man zijn

VLIELAND, 21 APRIL. Liever geen vrouw en liever ook geen man onder de 45 jaar, zo ziet de gemeenteraad van Vlieland de nieuwe burgemeester van het eiland voor zich. Volgens de profielschets die de in totaal zeven raadsleden (vijf vrouwen en twee mannen) hebben opgesteld, zou met een vrouw het geslachtelijk evenwicht in het gemeentebestuur nog verder worden verstoord. “In de toekomst komen er twee raadszetels bij en de kans is groot dat dat weer twee vrouwen worden”, aldus D.J. Visser, de (mannelijke) fractievoorzitter van de VVD, met drie zetels de grootste partij in de raad. “Dat is te veel van het goede. Als de burgemeester ook een vrouw is kloppen de verhoudingen niet”, meent hij.

Zijn collega H. Hacke-Rispens van de PvdA (twee zetels) is het met hem eens. “We hebben liever een man en ik vind dit voor mezelf een zeer geëmancipeerd standpunt. Ik ben voorstander van meer vrouwen in bepaalde beroepen, maar we hebben al twee vrouwelijke wethouders. Het gaat om het evenwicht. Als we vijf mannelijke raadsleden hadden en twee vrouwen, had ik de voorkeur aan een vrouw gegeven”, aldus de PvdA'ster.

Ook voor de leeftijd van de nieuwe burgemeester is bewust gekozen. De raad wil liever een oudere man, omdat die meestal zijn kinderen al het huis uit heeft. Visser: “De vrouw van de huidige burgemeester woonde met hun drie kinderen door de week in Leeuwarden, omdat die daar het voortgezet onderwijs volgden. Van de Langenberg was daar ook vaak. Hij hield er twee huizen op na. Heel begrijpelijk, maar wij vinden dat een burgemeestersgezin in de gemeenschap hoort te leven.” De VVD (3 zetels) wil verder dat de toekomstige eerste burger geen lid van de Waddenvereniging mag zijn. Visser: “Veel eilanders zijn niet gecharmeerd van de Waddenvereniging. Ze zijn bang dat door hun invloed steeds meer natuurgebieden ontoegankelijk worden voor toeristen. Heb je een fanatieke Waddenvereniging-aanhanger als burgemeester, dan wordt het voor de raad een hele toer om dingen tegen te houden.” Hacke-Rispens noemt dit laatste onzin. “Steeds meer Vlielanders vinden dat de Waddenvereniging heel goed werk doet.”