ANC ziet complot bevestigd; Weer arrestaties wegens moord op Chris Hani

JOHANNESBURG, 21 APRIL. De Zuidafrikaanse politie heeft vanmorgen opnieuw vijf mensen gearresteerd in verband met de moord op de zwarte leider Chris Hani.

Onder hen bevindt zich de echtgenote van de afgelopen weekeinde al aangehouden politicus van de Konservatieve Partij Clive Derby-Lewis. Behalve Gaye Derby-Lewis zouden ook enkele andere prominente figuren van de Konservatieve Partij gearresteerd zijn. De politie wilde echter geen bijzonderheden geven.

Volgens een woordvoerder van het Afrikaans Nationaal Congres, Carl Niehaus, bevestigen de nieuwe arrestaties de indruk van het ANC dat de moord op Hani niet het werk van een eenling was. Kort na de moord op Hani, die secretaris-generaal van de communistische partij en vooraanstaand ANC-lid was, werd de Poolse immigrant Janusz Walus aangehouden. Walus onderhield nauwe betrekkingen met Derby-Lewis.

Een woordvoerder van de Konservatieve Partij wilde vanmorgen geen commentaar geven op het bericht van de nieuwe arrestaties. De Konservatieve Partij, die voor behoud van het apartheidssysteem is en de politieke macht niet wenst te delen met de zwarte meerderheid in het land, is na de Nationale Partij de grootste blanke groepering van het land. De partij heeft echter steeds geweld verworpen als middel om politiek te bedrijven.

De Zuidafrikaanse justitie maakte vanmorgen bekend dat een hoge Britse politiefunctionaris zal meewerken aan het onderzoek naar de moord op Hani.

George Churchill-Coleman, een voormalig hoofd van de Britse terreurbestrijdingseenheid, is een van de twee buitenlandse deskundigen die op verzoek van het ANC bij het onderzoek betrokken worden. De andere buitenlander is ook een Brit: inspecteur Michael Jones, werkzaam bij de dezelfde eenheid. In de roerige provincie Natal ontplofte vanmorgen in een gebied ten zuiden van de stad Durban waar veel conservatieve blanken wonen een autobom. Het was niet direct bekend of er slachtoffers bij het incident waren gevallen. (AP, Reuter)