Amnesty laakt talrijke schendingen rechten van de mens in Tsjaad

NDJAMENA, 21 APRIL. President Idris Déby van Tsjaad heeft zich niet gehouden aan zijn belofte om de schendingen van de rechten van de mens in zijn land een halt toe te roepen. In plaats daarvan hebben zijn militairen de afgelopen twee jaar honderden burgers gedood. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag verschenen rapport.

“Buitenlandse regeringen moeten notitie nemen van de moorddadige onderdrukking van de afgelopen twee jaar en erop staan dat deze onmiddellijk wordt beëindigd”, aldus Amnesty in een verklaring. De organisatie doelt hiermee vooral op Frankrijk en de Verenigde Staten, die de belangrijkste donors van hulp aan Tsjaad zijn. Déby was niet bereikbaar voor commentaar op het rapport.

Als voorbeeld van de repressie noemde Amnesty een actie van Déby's Republikeinse Garde tegen enkele dorpen in de zuidelijke provincie Logone Oriental op 5 april. Volgens getuigen uit het gebied doodden de Gardisten, die direct aan Déby verantwoording schuldig zijn, ten minste honderd ongewapende burgers uit drie dorpen. De dorpelingen waren bijeengebracht onder het mom van een verzoeningsbijeenkomst. Toen ze echter bijeen waren, openden de Gardisten het vuur op hen.

In totaal zijn de laatste paar jaar zeker 500 mensen geëxecuteerd, terwijl tientallen anderen zijn verdwenen. Martelingen zijn aan de orde van de dag en veel gevangenen bekopen deze met de dood. De schuldigen aan deze praktijken worden nooit voor de rechter gebracht, stelt Amnesty.

Ook de Tsjadische Liga voor de Rechten van de Mens oefent scherpe kritiek uit op Déby, die twee jaar geleden door veel mensen met opluchting werd verwelkomd na het hardvochtige bewind van Hissène Habré. Volgens de Liga is Déby bezig met een campagne van uitroeiing en schoonmaak. Déby komt zelf uit het islamitische noorden, waar met minachting wordt neergekeken op het overwegend christelijke zuiden. Wie zich tegen de regering verzet, krijgt onmiddellijk te maken met geweld, zegt de Liga. (AP, Reuter)