Afgelopen jaar 61 journalisten gedood bij werk

PARIJS, 21 APRIL. Ten minste 61 journalisten zijn vorig jaar om het leven gekomen bij het uitoefenen van hun beroep, aldus het jaarlijkse rapport van de organisatie Reporters Zonder Grenzen, dat op 3 mei in Parijs wordt gepresenteerd tijdens de "Derde Internationale Dag voor de Persvrijheid'.

De meeste journalisten kwamen om in het voormalige Joegoslavië en in Turkije: bij elkaar 24. Andere landen die hoog scoren op de lijst zijn Colombia en Peru, met per land vijf gedode journalisten. Het rapport meldt eveneens dat op 1 januari 1993 over de hele wereld 123 journalisten gevangen zaten, waarvan ruim dertig in China. De journalist die het langst gevangen zit is Abdullah Ali al-Sanussi al-Darrat, die sinds 1973 in Libië wordt vastgehouden, zonder dat aanklachten tegen hem zijn ingediend. Een eerder rapport van de Internationale Federatie van Journalisten noemde voor 1992 een dodental onder journalisten van 43. (AP, AFP)