25 miljoen voor instituten; Heijmans wil onderhands emitteren

ROSMALEN, 21 APRIL. De bouwonderneming Verenigde Heijmans Bedrijven in Rosmalen wil dit jaar een onderhandse emissie van 20 tot 25 miljoen gulden plaatsen bij een aantal institutionele beleggers.

Dit heeft Heijmans vanmorgen gezegd bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over 1992.

De onderhandse plaatsing heeft mogelijk gevolgen voor de beursgang, die Heijmans een aantal jaren geleden aankondigde als middel om kapitaal aan te trekken en om aandeelhouders (allen behorend tot de familie Heijmans) de kans te geven hun belang te verkopen. De directie van het familiebedrijf overweegt alleen een beursnotering aan te vragen zonder meteen een aandelenemissie te doen.

“Met de onderhandse emissie kunnen we het eigen vermogen zodanig opkrikken dat een emissie op de beurs niet meer nodig is. We voelen er wel wat voor om de aandelen eerst eens vrij te laten verhandelen om te kijken wat ze doen. Die grote beursemissies zijn de laatste jaren door de banken zo opgeblazen, dat je meteen een grote druk krijgt, bijvoorbeeld om een uitgiftekoers vast te stellen”, zegt financieel directeur J. Jansen.

Wanneer en op welke manier Heijmans naar de beurs gaat, weet bestuursvoorzitter L. Heijmans nog niet: “Dat hangt ook af van het beursklimaat”. De onderhandse plaatsing waarmee Heijmans overigens nog niet de boer is opgegaan, brengt het eigen vermogen, dat nu met 80 miljoen gulden 22 procent van het balanstotaal uitmaakt, tot boven de 100 miljoen gulden. Een dergelijke versterking van het vermogen is volgens Heijmans nodig om eind 1994 de gewenste omzet van 1,2 miljard gulden te realiseren zonder daarbij te veel van de bank afhankelijk te worden.

Vorig jaar was de omzet 972 miljoen gulden, 16 procent hoger dan het jaar ervoor. De winst bleef nagenoeg gelijk en ging van 11,3 naar 11,5 miljoen gulden. In de winst van 1992 zat bovendien nog een bijzondere bate van 1,9 miljoen gulden uit de verkoop van een 75 procentsbelang in de schrootverwerker AVI aan het Duitse Klöckner en het Nederlandse Hoogovens.

Vanmiddag sloot Heijmans een contract met het Franse Soletance voor de oprichting van een joint-venture onder de naam Sundasol.