Winst Henkel zakt negen procent in

Henkel, fabrikant van onder meer Fa-zeep, het wasmiddel Persil en de Pritt-plakstift, heeft in het afgelopen jaar een ruim negen procent lagere winst geboekt.

Het resultaat kwam uit op 402 miljoen mark, vergeleken met een winst van 443 miljoen mark in 1991. De omzet nam met negen procent toe tot 14,1 miljard mark, zo heeft het Duitse chemieconcern bekendgemaakt. Voor het lopende jaar verwacht Henkel opnieuw een toeneming van de omzet en een resultaat dat op hetzelfde niveau ligt als vorig jaar.

De omzetgroei is voor het belangrijkste deel toe te schrijven aan nieuwe activiteiten door de overneming van Barnängen, de consumentenproduktendivisie van Nobel Instier in Stockholm. Overigens zou het resultaat zonder de overneming van Barnängen 22 miljoen mark hoger zijn uitgevallen. De divisie was- en schoonmaakmiddelen, waaruit Henkel 32 procent van zijn omzet haalde, beleefde een omzetgroei van 4,2 miljard mark naar 4,5 miljard mark.