Veronica steunt zender in Moskou

HILVERSUM, 20 APRIL. Veronica geeft steun aan de opzet van een Russische radio-nieuwszender. Dat heeft de omroep vandaag bekendgemaakt. De omroepvereniging stelt een lening van 2 miljoen gulden beschikbaar. Verder verleent het bedrijf steun aan de opleiding van jonge Russische radio-journalisten.

De opzet van een nieuwszender is een initiatief van de Nederlandse journalist Derk Sauer. Hij is sinds vorig jaar uitgever van The Moscow Times, een Engelstalige krant die dagelijks in een oplage van 25.000 exemplaren in Moskou verschijnt. Volgens hem maakt de pers in Rusland door het ineenstorten van oude structuren moeilijke tijden door en is het van belang dat nieuwe media onstaan.

Nieuwe initiatieven kunnen bij voorbeeld jongeren steunen een nieuwe samenleving gestalte te geven. Het is echter onmogelijk daarvoor in Rusland de middelen bij elkaar te krijgen. Het station moet uit reclame-opbrengsten worden gefinancierd. Sauer verwacht echter dat zijn zender de eerste vier tot vijf jaar mert verlies zal draaien.

De zender kan op zijn vroegst dit najaar van start gaan. Dat is afhankelijk van de snelheid waarmee Sauer een studio kan inrichten. Het nieuwsstation krijgt de beschikking over een FM-zender specifiek voor Moskou en een middengolfzender.

Veronica-voorzitter J. van der Reijden benadrukte bij de presentatie van de plannen dat zijn omroep zich niet via een achterdeur in een nieuw commercieel avontuur stort. Hij beschouwt de steun aan Sauer als een vorm van ontwikkelingshulp. De lening wordt gefinancierd door de vereniging.

Verder is het volgens Veronica een uitdaging voor de medewerkers van het radio-bedrijf steun te kunnen geven aan de lancering van een nieuw station. De plannen voorzien in opleiding van Russische journalisten met steun van het trainingscentrum van de Wereldomroep. Ook zullen Veronica-medewerkers ter plaatse worden ingezet. Veronica heeft voor de steun aan Sauer toestemming gekregen van het Commissariaat voor de Media.