Verdachten van handel in kaketoes gearresteerd

ALKMAAR, 20 APRIL. Op verdenking zeldzame kaketoes te hebben verhandeld, zijn gisteren bij huiszoekingen door heel Nederland dertien mensen aangehouden. Bij de actie zijn 77 vogels in beslag genomen met een geschatte waarde van in totaal anderhalf miljoen gulden. Een van de hoofdverdachten is ook beschuldigd betrokken te zijn bij de zaak van de "Bangkok Six', een geruchtmakende smokkel van zes baby orang-oetans uit Indonesië.

Twee inwoners van Bergen en Waarland zouden de afgelopen twee jaar met behulp van koeriers de zeldzame kaketoes vanuit Australië naar Nederland hebben gesmokkeld. Justitie vermoedt dat de vogels werden doorverkocht aan papagaaienhouders in Nederland. Bij de huiszoekingen werden vijf zeldzame soorten kaketoes gevonden. Zij worden in het thuisland in hun voortbestaan bedreigd, voornamelijk door de illegale dierenhandelaars die de eieren latenroven. Uitvoer van deze kaketoes is in Australië verboden, overtreders wacht gevangenisstraf.

Dierenhandelaar Kenny D. uit Bergen wordt er ook van verdacht bij de zaak van de "Bangkok Six' betrokken te zijn. De openbare aanklager in Florida heeft hem in januari in staat van beschuldiging gesteld voor overtreding van de "Endangered Species Act', maar volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie hebben de Verenigde Staten nog niet om uitlevering gevraagd.

D. geldt als een van de organisatoren van smokkel van zes baby-orang oetans. In februari 1990 onderschepte de douane van Thailand een krat met het opschrift "vogels'. Het krat bleek zes baby-orang oetans te bevatten, waarvoor een internationaal handelsverbod geldt, en twee siamangs, een zeldzame gibbonsoort. Door voedsel- en watergebrek en gebrek aan ventilatie waren de dieren in zeer slechte conditie. Drie orang oetans overleden.

Afgelopen week werd de Amerikaanse primatenhandelaar Matthew Block in Miami tot 13 maanden gevangenis veroordeeld omdat hij opdracht had gegeven voor deze smokkel. Block heeft bekend de "Endangered Species Act' te hebben overtreden, maar zijn "plea bargain', een schuldbekentenis in ruil voor een lagere straf, werd na een brievenactie van ondermeer de apendeskundige Jane Goodall, de Britse prins Philip en de VN-waarnemer S. Aga Khan afgewezen.

Een Duitser die de "logistiek' van de smokkel regelde, noemde de Nederlander D. als organisator van de smokkel en een zakenman uit Singapore en een voormalige directeur van de dierentuin van Belgrado als medeplichtigen. De apen zouden via Belgrado worden doorgevoerd naar de Verenigde Staten, de directeur van de dierentuin zou bij wijze van betaling de twee siamangs krijgen. Een transport naar Moskou was eerder mislukt.

Het onderzoek naar de illegale dierenhandel staat onder leiding van de Alkmaarse officier van justitie en wordt uitgevoerd door inspecteurs van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij en de politie van de regio Noord-Holland Noord.