Spanning neemt toe in Tsjetsjenië

MOSKOU, 20 APRIL. In de Kaukasische republiek Tsjetsjenië groeit de spanning. Het Constitutionele Hof van de republiek oordeelde gisteren dat president Dzjochar Doedajev de grondwet heeft geschonden door de regering en het parlement naar huis te sturen en presidentieel bestuur af te kondigen. In de hoofdstad Grozny werd gisteren door voor- en tegenstanders van Doedajev betoogd.

Tsjetsjenië, dat zich in 1991 eenzijdig van de Russische federatie afscheidde en zich onafhankelijk verklaarde, is sinds het afgelopen weekeinde in de greep van een machtsstrijd tussen Doedajev en het parlement, dat zondag na de “staatsgreep” van Doedajev al zijn decreten van zaterdag ongeldig verklaarde en een procedure begon om de president af te zetten. Het Constitutionele Hof stelde gisteren het parlement in het gelijk.

De Tsjetsjeense oppositie ging gisteren de straat op voor rumoerige betogingen tegen Doedajev. Bij de demonstraties werden leuzen geroepen als “Doedajev heeft geweren - wij hebben de waarheid”. De oppositie heeft gedreigd over te gaan tot gewapend verzet als Doedajev zijn maatregelen van het afgelopen weekeinde niet intrekt. Ook Doedajevs aanhangers betoogden. De twee groepen werden van elkaar gescheiden door een rij pantserwagens van het leger. Er deden zich geen incidenten voor, maar volgens het Russische persbureau Interfax is de spanning zo hoog opgelopen dat het tot botsingen kan leiden. (Reuter, AP, AFP)