Sony krijgt verdwenen banden niet

ROTTERDAM, 20 APRIL. Bijna drieduizend banden met niet eerder uitgebracht materiaal van onder anderen Bob Dylan, Frank Sinatra, Carl Perkins, Simon & Garfunkel en Roy Orbison zijn door een Amerikaanse rechter toegewezen aan de platenproducer die ze vorig jaar in zijn bezit kreeg. De claim van platenmaatschappij Sony Music, die beweerde dat de banden in de jaren zeventig gestolen waren uit een van haar studio's in Nashville, werd ongegrond verklaard.

Producer Clark Enslin kocht de 2800 banden van een echtpaar uit Tennessee dat ze bij toeval aantrof in de inboedel van een pakhuis in Nashville. Het echtpaar had op een veiling vijftig dollar voor de inboedel betaald. De banden, die allemaal dateren uit de periode 1953-1971, zijn niet alleen historisch interessant maar ook zeer waardevol: een verzamelaar heeft volgens Enslin al 250.000 dollar geboden voor de 23 onbekende Dylan masters, terwijl de verkoopwaarde van het hele pakket wordt geschat op tientallen miljoenen dollars.

Het is nog niet duidelijk wat er nu met de banden gaat gebeuren. Enslin heeft verklaard dat hij ze wil verkopen, en het zal van de verschillende kopers afhangen of ze ook daadwerkelijk zullen worden uitgebracht.