Protestacties tijdens college; Leiden voorlopig zonder hoogleraar moderne kunst

LEIDEN, 20 APRIL. De Rijksuniversiteit Leiden benoemt voorlopig geen hoogleraar moderne kunst bij de vakgroep kunstgeschiedenis. Willemijn Stokvis, universitair docent van de afdeling moderne kunst, begint donderdagavond tijdens haar college een protestactie daartegen.

“Al jaren is toegezegd dat er een hoogleraar moderne kunst benoemd zou worden,” zegt Stokvis, “en nu hebben we indirect te horen gekregen dat de benoeming weer om bezuinigingsredenen niet doorgaat. Wij zijn ten einde raad. Met 3,5 docent leiden wij dertig procent van de studenten van onze vakgroep op, die in totaal veertig docenten heeft. Vorig jaar studeerden 32 van de 105 studenten kunstgeschiedenis af voor moderne kunst. Moderne kunst is gewoon het pispaaltje van de faculteit der letteren,” aldus Stokvis.

Stokvis en haar collega-docent Kitty Zijlmans gaan donderdagavond een petitie-actie beginnen om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen tegen het nieuwe uitstel van de benoeming van de hoogleraar. “Veel studenten moderne kunst die willen promoveren vertrekken naar andere universiteiten, zoals de Universiteit van Amsterdam. Wij begeleiden momenteel vier promovendi, die binnen de Leidse universiteit allemaal hoogleraren moeten zoeken bij andere vakgroepen. Dat is zeer frustrerend. Steeds als er bezuinigd moet worden zijn wij het doelwit. De Westerse vakken, zoals kunstgeschiedenis zijn daardoor steeds de dupe. Het lijkt wel als of het bestuur bewust bezig is met een ontmoedigingsbeleid voor ons. Alsof moderne kunst een modegril is. We hebben geen andere mogelijkheid dan deze actie om ons protest te laten horen,” aldus Stokvis.

De decaan van de faculteit der letteren van de Rijksuniversiteit in Leiden was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. De universiteit van Leiden moet bezuinigen. Besloten is dat op de niet-Westerse vakken, het specialisme van de Leidse universiteit, niet bezuinigd wordt.