Polio-epidemie is officieel ten einde

UTRECHT, 20 APRIL. De polio-epidemie is voorbij, omdat het twee maanden geleden is dat de laatste patiënt werd gemeld.

Volgens WVC circuleert polioveroorzakend virus niet meer onder bevolking. De stop op keel-, neus- en mondholteoperaties en tandentrekken bij niet of niet volledig gevaccineerden is opgeheven. Ook de aanbeveling aan de risicogroep om zware lichamelijke inspanning te vermijden vervalt. Op 17 september vorig jaar kwam bij de GGD Dordrecht de eerste poliomelding binnen. De patiënt was een 14-jarige jongen uit Streefkerk. Hij bleek besmet met het poliovirus type 3. Het betekende het begin van een vaccinatiecampagne waarbij de doelgroep enige keren werd aangepast, wat tot veel verwarring leidde. In totaal kregen 68 personen polio, allen niet of onvoldoende gevaccineerd. Twee van hen overleden. Gemiddeld de helft van de patiënten houdt blijvende verlammingen over, maar bij hoeveel mensen dat na deze epidemie het geval is, is nog onbekend.