Peyron zeilt in recordtijd om de wereld

PARIJS, 20 APRIL. Aan "de reis om de wereld in de tachtig dagen' zal voortaan behalve de naam van Phileas Fogg, de held in het verhaal van Jules Verne, ook die van Bruno Peyron verbonden blijven. De Franse zeezeiler passeert, zo werd vanochtend berekend, met zijn catamaran Commodore Explorer vandaag de finishlijn bij het Bretonse Ile d'Ouessant. Hij doet dat op de 79ste dag na zijn vertrek voor de tocht om de wereld, waarbij geen havens mochten worden aangedaan.

Peyron en zijn vierkoppige bemanning op de 28 meter lange catamaran, de grootste ter wereld, waren de enigen die sinds februari nog in de race waren om de Trofee Jules Verne. De twee andere zeilers die officieel deelnamen aan de recordpoging moesten wegens averij opgeven. Dat waren de Nieuwzeelander Peter Blake (samen met de beroemde Engelsman Robin Knox Jonhston) en de Fransman Olivier de Kersauzon. De reusachtige trimaran van De Kersauzon viel al na enkele weken uit. Van de Nederlander Henk de Velde die in honderd dagen de wereld rond wilde zeilen, is sinds 3 april niets meer vernomen. Toen meldde hij dat alles goed was aan boord.

Peyron geldt als de beste zeiler met catamarans. Hij is de Atlantische Oceaan 27 keer overgestoken, waarvan elf keer alleen. Voor hij aan zijn jongste avontuur begon had de eigenzinnige Breton met catamarans al 358.000 kilometer afgelegd, de afstand tussen aarde en maan. De een miljoen dollar die aan de Trofee Jules Verne is verbonden, kan hij goed gebruiken. Ondanks de sponsoring van een computerfabrikant had hij ruim zeven ton schuld toen hij aan de race begon.

De laatste dagen profiteerde Peyron van gunstige krachtige zuidenwind. Vrijdag en zaterdag legde de Explorer in 24 uur 507 zeemijl af, hetgeen het fabuleuze gemiddelde van 21,12 knopen betekent. Zondagmiddag om 12 uur had Peyron 26596 zeemijl afgelegd met een gemiddelde snelheid van 14,41 knopen. Hij was toen nog maar 785 mijl verwijderd van Ile d'Ouessant waar de finishlijn begint die eindigt in Cap Lizard, de uiterste westelijke punt van Engeland.

Ook Peyron's Explorer liep schade op, maar die kon met enige moeite worden gerepareerd. Bij het ronden van Kaap Horn werd het schip in een hevige storm met windkracht van 150 kilometer per uur bijna op de rotsen van Vuurland geworpen. Na ternauwernood aan schipbreuk te zijn ontsnapt, namen Peyron en de zijnen enkele dagen de tijd om op adem te komen. “Je hoefde maar naar de gezichten te kijken, met ogen grijs van het zout, om te beseffen hoe moe iedereen was”, zei Peyron later.

Met zijn reis om de wereld in tachtig dagen vestigt Peyron een nieuw record. Het vorige stond met 109 dagen op naam van de Fransman Titouan Lamazou die echter solo zeilde. Peyron is dus ook sneller dan Phileas Fogg die met Passepartout van west naar oost reisde en dus nog een etmaal won bij het passeren van tijdgrens - een voordeel dat Peyron met zijn tocht rond Antarctica niet had.