MOSSELEN OP KLOMPEN

Al bijna anderhalf miljoen exemplaren verkocht. Trots klinkt door in het voorwoord van de zesde druk van de volledig ”herwerkte' editie (1985) van Ons Kookboek.

De uitgever - het Vlaams Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen - heeft recht van spreken. Het boek is een ware bijbel, ”een kompas in de keuken van elke dag en bij feestelijke gezins-, familie- en andere samenkomsten'. Een bijdetijds boek bovendien: 'De dagelijkse gezonde voeding van de huisgenoten is immers een zorg van elke huisvrouw of -man'. 'Ook het sociale aspect: de gezelligheid en samenhorigheid van de huisgenoten, familie, vrienden, wordt in die zorg meegenomen.' Gebruik van het woord ”gezellig' is kennelijk niet aan Hollanders voorbehouden.

Over Hollanders gesproken, Ons Kookboek lijkt geregeld naar ons te verwijzen. Hoe anders te verklaren dat in benamingen van de diverse gerechten de toevoeging ”op klompen' voorkomt, terwijl in alle betrokken recepten kaas een prominente rol speelt? Op een van die recepten maakte ik deze variatie:

Hoofdgerecht voor 2 personen, voorgerecht voor 4 personen:

2 kilo mosselen

1 glas witte wijn

en half visbouillontablet

1 winterwortel

2 dunne preien (samen ongeveer 300 gram)

2 kleine witte of rode uien, 2 teentjes knoflook

40 gram boter

zout, vers gemalen peper

200-250 gram grof geraspte belegen Goudse kaas

Garnering: 1 blikje ansjovis, 1 tomaat, enkele olijven

Gooi mosselen met een kapotte schelp weg. Ook exemplaren met openstaande schelp kunnen niet zonder meer vertrouwd worden. Tik met die schelpen op het aanrecht; sluiten zij niet, dan moeten ze worden weggedaan. Was de resterende schelpen goed schoon en verwijder de baarden van de mosselen. Breng in een ruime pan een kwart liter water aan de kook, samen met de wijn, het bouillontablet, de mosselen en een klein stukje van respectievelijk de wortel, een prei en een ui. Schud de pan zo nu en dan. De mosselen zijn na 5-6 minuten koken gaar, wat te zien is aan het openstaan van hun schelpen. Laat de mosselen wat afkoelen en neem ze dan uit hun behuizing. Maak de wortel en prei schoon. Snijd de wortel in dunne plakjes en deze in luciferdunne reepjes (julienne). Halveer het witte en lichtgroene deel van de preien in de lengte, snijd de helften in vingerlange stukken en vervolgens ook in luciferdunne reepjes. Pel en snipper de uien en de knoflook.

Zet een half uur voor het eten de oven aan op 175 graden Celsius. Smelt de boter, roerbak hierin de reepjes wortel en prei en de snippers ui en knoflook gedurende 2-3 minuten. Schep de mosselen door de groenten en bak ze 2 minuten mee. Op smaak brengen met zout en peper. Vul 2 of 4 ingevette schaaltjes in lagen: helft mosselen, helft kaas, helft mosselen, helft kaas. Zet de schaaltjes in de oven. Na 10-15 minuten is de kaas gesmolten en het gerecht klaar. Garneren met reepjes ansjovis, schijfjes of blokjes tomaat en met olijven. U kunt er brood met (kruiden)botor bij eten, of, om in stijl te blijven, friet.